Az elnök aláírta a választási törvény módosítását

2013. december 23., 19:23 , 676. szám

Viktor Janukovics, Ukrajna elnöke aláírta a választási törvényt módosító jogszabályt, amelyet a Régiók Pártja előterjesztése nyomán fogadott el a Legfelsőbb Tanács még november végén. A módosítás értelmében önálló határon túli választókerületet hoznak létre, s változik a választókerületi választási bizottságok létrehozásának rendje is.

Így ezentúl az új határon túli választókerület egyesíti majd az összes külföldi szavazókörzetet, s a választási bizottság jogköre ebben választókerületben a Központi Választási Bizottságra hárul.

A hatályba lépő jogszabály-módosítás értelmében csökken a bejegyzéskor megkövetelt óvadék összege: pártok esetében a minimálbér kétezerszereséről az ezerszeresére, egyéni jelölteknél a minimálbér tizenkétszereséről tízszeresére. Ezenkívül korlátozzák a választási alap méretét.

A Janukovics által most aláírt törvény előirányozza továbbá, hogy a választókerületi bizottságok létrehozásában a parlamenti pártokon kívül azok a pártok vehetnek részt, amelyek pártlistát is állítottak. A 2012-es parlamenti választások idején azok a nem parlamenti pártok is delegálhatták képviselőiket a választási bizottságokba, amelyek az egyéni választókerületekben indították jelöltjeiket. Így a legtöbb bizottsági tag olyan pártokból került ki, amelyek egy-egy jelöltet állítottak a 225 egyéni választókerület valamelyikében.

A számunkra, kárpátaljai magyarokra vonatkozó legfontosabb változás az, hogy az új jogszabály szerint nemzetiségi alapon egyéni körzeteket kell kialakítani ott, ahol a nemzeti kisebbség az adott vagy az egymással szomszédos közigazgatási egységben, egységekben többségben van.

(korrespondent.net/Kárpátalja)