Bérüket követelik a kormánypárti tüntetők

2013. december 23., 19:25 , 677. szám

Elmaradt órabérükért tüntettek hétfőn az ukrán kormány politikáját támogató szervezett tüntetés résztvevői a kijevi Marijinszkij parkban.

A kormányzat politikájával szimpatizálók létszáma a tüntetéssorozat kezdete óta most először haladta meg az európai közeledés folytatását követelő tömegét Kijevben. Ráadásul az 50 ezres részvételi rekord egy nappal az után született, hogy a kormánypártiak hivatalosan feloszlatták a saját tüntetésüket. A szokatlan összefogás okát nem kellett sokáig kutatni. A „Pénzt a népnek!” rigmus skandálásával az összeverődött tömeg a részvételük fejében beígért „állásbérük” elmaradására kívánták felhívni a kormánypárti politikusok figyelmét.

„Két héten keresztül fagyoskodtunk itt, hogy kiálljunk az elnökünk és a kormány mellett. Mindezért fejenként 2000 hrivnyát ígértek nekünk, csakhogy a pénzt elsikkasztották a tüntetésszervezők!” – panaszkodik a Kelet-Ukrajnából érkezett Volodimir. A hatalom által szerződtetett bértapsolók azt mondják, hogy ők továbbra is készek támogatni Viktor Janukovics oroszbarát politikáját, ám elvárják, hogy kifizessék a tisztességgel megkeresett pénzüket, a vétkeseket pedig vonják felelősségre.

Az elnöki hivatal sajtószolgálatánál senki sem tud a kifizetetlen pénzekről. A kormányzó Régiók Pártjának székházában pedig úgy kommentálták a szimpátiatüntetők újbóli megmozdulását, miszerint az egyre gyarapodó tömeg is arról tanúskodik, hogy az államfő és a kormány helyes úton jár.

Palkó István