Focival az autonómiáért!

2013. december 26., 10:00 , 676. szám

A Kárpát-medencei magyar összefogás december közepén a sportban is létrejött.

„Focival az autonómiáért” jelszóval Kézdivásárhelyen szervezett labdarúgótornát a Székelyföldért Társaság. Az immár 4. alkalommal kiírt tornára az egész Kárpát-medencéből érkeztek csapatok. Így a 20 csapat részvételével kezdődött tornán részt vett és jó játékkal rukkolt elő a Délvidék SC (Topolya), a Via Nova (Érsekújvár), a Bukovinai Székelyek, a Gyimes, a partiumi Farkasok csapata és mások.

A KMKSZ szervezésében egy 16 fős csapat utazott Székelyföldre Sin József, a KMKSZ BKSZ elnökének vezetésével.

A meghívásnak eleget téve a tornába bekapcsolódott a Kárpátalja FC is, melynek tagjai Dédából, Nagybégányból, Zápszonyból és Gutról kerültek ki Hidi István tréner vezetésével.

A megnyitón a torna fővédnökei – Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Potápi Árpád János, az Országgyülés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke – köszöntötték a csapatokat és a szépszámú közönséget.

A Kézdivásárhely és Székelyföld büszkeségének számító hatalmas sportcsarnokban aztán megkezdődtek a selejtezők. A Kárpátalja FC csapatának egy nagyon erős csoportból sikerült bejutnia a középdöntőbe.

Rendkívül kiélezett mérkőzéseken a négyes döntőbe való bekerülés már nem sikerült a helyi viszonyokhoz hozzászokott házigazdák ellenében. A IV. Székelyföldért Labdarúgótornát végül Cupidon csapata (Kézdivásárhely ) nyerte. Az Autonómia kupát pedig a Bukovinai Székelyek nyerték Bonyhárdról.

A díjakat Szász Jenő és a szervezők nyújtották át a nyerteseknek.

A Kárpátalját képviselő csapat rövid városnézés után az erdélyi tájak szépségeiben gyönyörködve érkezett haza.

Ezúton köszönjük a torna főszervezőinek, László Lajosnak, a Székelyföldért Társaság titkárának és Péter Jánosnak, a Kézdiszéki Székely Tanács alelnökének a meghívást és a szívélyes fogadtatást.

sj