„Közös kántálás” Beregszászban

Menjünk mi is Betlehembe…

2013. december 26., 10:00 , 676. szám

December 22-én, Krisztus születéséhez közeledve a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület karácsonyváró ünnepséget szervezett Beregszász főterén, melyen a közelgő ünnep jegyében az alkalomhoz illő programok zajlottak.

Az Élő Betlehem címmel szervezett esemény többek között tartalmazta az egyházközségeinkben máig létező színes, egyedi kántálásokat és pásztorjátékokat, melyek értéke a már említett egyediségben van. Sajnos, több magyarlakta településen ezek a szokások mára már eltűntek, nagy veszteséget jelentve nemcsak az ott élő közösségnek, hanem a kárpátaljai magyar kultúrának is. Éppen ezért minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek azok, akik továbbörökítik őseik hagyományát, többek között az elődök által rájuk hagyományozott egyházi kultúrkincset is. Ennek fontosságára mutatott rá Demkó Ferenc, a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület esperese, aki köszöntő beszédében kiemelte: „Krisztus születésének dicsőítése a kárpátaljai magyarlakta települések kántálásaiban a legkülönbözőbb módo(ko)n fogalmazódik meg. Minden egyes falu sajátos formában, egyedi szokásokkal kántál, ám a lényeg egyforma: az Örömhír megosztása a hallgatósággal. Ennek a célnak igyekeznek eleget tenni a most fellépő kántálók is.”

A nagyszámú érdeklődő a továbbiakban elsőként a jánosi görögkatolikus egyházközség kórusának énekét hallgathatta meg. A Dédából érkezett Illés Zsuzsa és Illés Dániel fúvóshangszereken előadott játékát a szintén dédai Halász Bertalan harmonikán kísérte. Nagy tetszést aratott Szász Bence (Déda) fúvóshangszeren előadott Ave Mariaja. Volt batári pásztorjáték, és a csepei, a mátyfalvai, a tiszaújlaki, a csomai, a dédai, illetve a nagybégányi egyházközségek kántálását is hallhatták a kíváncsiskodók.

F.Zs.