Brutális támadás az ellenzéki újságíró ellen

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

Két ismeretlen férfi múlt kedden éjjel brutálisan összeverte Tetyjana Csornovol ukrán újságírónőt, a kijevi EU-párti tüntetések ismert aktivistáját.

Csornovolt a Kijev melletti Boriszpil település felé vezető autóúton vette üldözőbe egy gépkocsi, amelyben két férfi ült. Többször nekimentek az újságíró autójának, ami miatt megállásra kényszerült. A két támadó betörte kocsija szélvédőjét, ezért az újságírónő futva próbált elmenekülni, de hiába: utolérték és brutálisan összeverték.

A hírek szerint Csornovolt a segélyhívására kiérkező rendőrök szállították kórházba, ahol agyrázkódást állapítottak meg nála. Az arcát teljesen összetörték, tele van véraláfutásokkal és duzzanatokkal.

Az újságírónő bántalmazásának hírére a Majdanról (Függetlenség teréről) tüntetők egy csoportja a belügyminisztérium elé vonult tiltakozni. Az aktivisták elmondták, hogy nem ez az első eset, hogy az európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstráció résztvevőit erőszakos támadás éri.

Viktor Janukovics ukrán elnök sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert és Viktor Psonka főügyészt utasította az eset azonnali kivizsgálására.

Az államfő elítélte az újságírónő ellen elkövetett támadást. Hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak fel kell deríteniük a bűncselekményt, elkövetőire pedig a törvény adta legszigorúbb büntetést kell kiszabni.

A rendőrség garázdaság, illetve súlyos testi sértés miatt indított eljárást az ügyben, s még múlt pénteken őrizetbe vett öt személyt. Négyük esetében a bíróság még aznap elrendelte az előzetes letartóztatást, ötödik társuk állítólag szombaton jelent meg a bíró előtt. A pravda.com.ua beszámolójából az derül ki, hogy csupán az őrizetesek egyikének esetében egyértelmű, hogy a támadás idején a tetthelyen tartózkodott, miután látható az áldozat autójának fedélzeti kamerája által készített felvételen. Az ellenzéki portál tájékoztatása szerint a többi gyanúsított tagadja bűnösségét. A pravda.com.ua korábban közölt egy videofelvételt, amelyen látható, hogy a gyanúsítottak egyike a szóban forgó estét egy fővárosi étteremben töltötte barátaival.

Tetyjana Csornovol egyike a Majdan azon aktivistáinak, akik ellen eljárás indult a tüntetéseken történt incidensekkel kapcsolatban. Részt vett például a téren elhelyezett, lehallgató eszközökkel teli mikrobusz leleplezésében és megrongálásában. Korábban arról vált ismertté, hogy tavalyelőtt nyáron átmászott Janukovics mezsihirjai rezidenciájának kerítésén, és titokban fényképeket készített. Ellenzéki jelöltként indult a tavaly októberi parlamenti választásokon a Batykivscsina párt színeiben, de nem jutott be a törvényhozásba. A kampány alatt kétszer is megverték.

(MTI/pravda.com.ua/Kárpátalja)