Cserkasziban elkezdődött a kínai JAC személyautók gyártása

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

Elemzők szerint a Lada ukrán piaci helyzete épp összeroppanni készül. Ezt a helyzetet szeretné kihasználni a Bohdan ukrán autógyár a kínai JAC olcsó modelljeivel.

A Bohdan Motors bejelentette, hogy befejezte öt új modell tanúsítását a hatóságoknál, a kínai JAC modelljei közül a J5-ös sedan első példányai már le is gurultak Cserkasziban a futószalagról, ez a típus februártól már megjelenik az autószalonokban is. A többi modell szeptembertől lesz megvásárolható Ukrajnában. A JAC nem fog egyedüli kínai márkaként árválkodni, hiszen több kínai gyártó is megvetette már a lábát az ukrán kereskedésekben.

A Bohdan Motors vezetői valószínűleg a régió autópiacának helyzetét látják ideálisnak a viszonylag olcsó modellek bevezetésére, hiszen a Lada ukrajnai eladási mutatói a felmérések szerint 38 százalékkal csökkentek, ami sokkal rosszabb eredmény, mint az összes autóeladások ötszázalékos csökkenése.

Ennek ellenére azok az ukránok, akik megengedhetik maguknak az alacsony kategóriájú autók megvásárlását, a felmérések szerint nem csak nézelődni mentek a kereskedésekbe. A Geely, a BYD, a SsangYong és a Peugeot & Citroën eladásai mind emelkedtek a tavalyi évben. A Ladákat és Hyundaiokat gyártó Bohdan Motorsnak bizakodásra adhatnak okot ezek a számok, hiszen a felsorolt négy vezető autómárkából három kínai, vagy részben kínai.

A hazai piac mellett importra is szánt kész JAC modellek közül a legolcsóbb 69 999 hrivnyát kóstál, a legdrágább városi terepjáró alapváltozata pedig mindössze 154 000 hrivnyába kerül. A modellek sikere garantált, bár külföldi elemzők szerint érdekes lesz a Renault-Nissan pátyolgatásából kikerülő új Lada modellek és a JAC-kínálat piaci „háborúja” az ukrán autópiacon.

dózsa