Nem fogadjuk el, hogy másodosztályú állampolgárok vagyunk

2014. január 2., 09:29 , 677. szám

Csáky Pállal, az MKP Országos Elnökségének tagjával a napokban a Magyar Fórum készített interjút, amelyben a riporter többek közt arról faggatta a politikust, mi motiválta azt a döntést, hogy az MKP önálló jelöltet indít a szlovákiai köztársaságielnök-választáson.

Csáky válaszában kifejtette, nincs olyan szlovák elnökjelölt, akit tiszta szívvel támogatni lehetne. Mint mondta, az sem lenne jó, ha a magyarok otthon maradnának a választások napján. Így kézenfekvő volt a javaslat, hogy mutassák meg magukat.

„Nekem meggyőződésem, hogy a felvidéki magyarok túlnyomó többsége, de a más kisebbségi közösségekhez tartozók is Bárdos Gyulát fogják támogatni. Sőt, szlovák demokraták szavazatait is megkaphatja” – vélekedik Csáky.

A Magyar Fórumnak ama kérdésére, hogy ki vezeti majd az MKP európai parlamenti listáját, Csáky azt válaszolta, erről még nem született döntés. Bugár Béla, a Most–Híd vegyes párt elnöke azonban nemrégiben azt nyilatkozta, ha Csáky rajta lesz az MKP listáján, akkor nem lesz együttműködés az MKP és a Most–Híd között. Csáky ezzel kapcsolatban elmondta: „Bugár Béla és a Most–Híd októberben azt mondta, hogy Berényi József elfogadhatatlan számukra a Nagyszombati megye elnökeként, és ellene kampányoltak. Novemberben több járásban, például a Lévai vagy a Tőketerebesi járásban helyi szinten a magyar párt és a vegyes párt vezetői megállapodtak, hogy közös listán indulnak a megyei választásokon, ám Bugár Béla ezt személyesen megtiltotta nekik. A Lévai járásban három érintett Most–Hid-as képviselőjelölt emiatt ki is lépett a vegyes pártból.”

„December elején azt mondták, hogy Bárdos Gyula és egyáltalán az MKP államfőjelöltje elfogadhatatlan számunkra, és ellene fognak kampányolni” – folytatta Csáky. „Én remélem, hogy a Most–Híd támogatói okosabbak lesznek ennél, és többségükben Bárdosra szavaznak majd. Az a megnyilvánulás, amellyel Bugárék azt mondják, hogy a második fordulóban támogatni tudják Bárdost, csak azt mondja el, hogy támogatásuk Hrušovský (a kereszténydemokrata KDH elnökjelöltje – a szerk.) irányában téves döntés, mert maguk sem hisznek abban, hogy Hrušovský bejuthat a második körbe, Bárdost maguk is esélyesebbnek tartják. Akkor pedig Bárdost kell támogatni az első körben is, hogy még inkább növeljük az esélyeit. Most pedig azt hallom, hogy Csáky Pál sem tetszik nekik, megint ellenünk fognak kampányolni.”

„Megkérdezném tehát: kinek az érdeke az ilyen destruktív politizálás, amit a Most–Híd az elmúlt évben folytat? A felvidéki magyar közösség érdeke nem ez, ez csak a megosztottságunk elmélyítését célozza. Ez nagyon szégyenletes dolog” – jelentette ki Csáky.

(Magyar Fórum/felvidek.ma/Kárpátalja)