2014. január 12.

2014. január 9., 08:33 , 678. szám

Vízkereszt után

A vízkereszt mérföldkő. Egyrészt az emberiség történetében, hiszen eddig az emberek számára a vallás félelemmel vegyes titok kifejeződése volt a „hatalmas ismeretlennel” szemben, most pedig Jézus személyében már eljött az új korszak, a kereszténység korszaka. Minden vallás arról szól, hogy az ember keresi Istent – a kereszténység lényege, hogy Isten keresi az embert.

Másrészt a vízkereszt mérföldkő Jézus életében is. Véget ért rejtett élete, az Atya szózata nyíltan bemutatta őt a világnak. Vízkeresztkor Jézus emberségével is dönt mellettünk, hogy az Atya akarata szerint elvégzi az emberi nem üdvözítésének művét, s ezért veszi vállaira az emberek bűneit.

És vízkereszt után, amikor Keresztelő Jánost börtönbe vetették, Jézus az előhírnök szavaival kezdi igehirdetését: „Térjetek meg, mert közel van a mennyek országa!” A megtérés az alapmagatartás a Jézusban beteljesedett Evangélium befogadásához. Mit jelent a megtérés? Felismerni, ha eltévedtem, megkeresni a helyes utat és elindulni azon, megváltoztatni a gondolkodásmódomat, átvenni életem minden cselekedetében a mennyek országának a logikáját, aminek legpontosabb jézusi megfogalmazása a hegyi beszédben elmondott boldogságokban található.

A megtérés lelkületének elfogadása megtanít(hat) arra, hogy Isten mindig egy lépéssel közelebb van hozzánk, mint amennyire mi megpróbálunk közeledni hozzá.

Bakancsos Sándor,
görögkatolikus áldozópap