A fusariummérgezés

2014. január 9., 08:33 , 678. szám

A disznóim már két napja, ha lefekszenek, alig tudnak felállni, hasmenésük van, a fülük, a szájuk pedig elkékült. Miben betegedtek meg, s ki lehet-e még őket kezelni? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy szürtei olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Varga Béla, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– A jószágok minden bizonnyal fusariummérgezést kaptak, s ez a betegség éppúgy érintheti a sertéseket, mint a szarvasmarhákat vagy a baromfikat – indítja beszélgetésünket a szakember. – Ha a takarmányt nyirkos helyen tárolják, akkor a belé kerülő fusariumgomba-spórákból kikelnek a mikroszkopikus gombák, és elszaporodnak. Az állatok etetésekor bejutnak a gyomorba, ahonnan felszívódnak a vérbe, és a véráram útján – másfél óra leforgása alatt – bejutnak a különböző szervekbe: a májba, a szívbe, a vesébe, a lépbe, az agyba. Az utóbbi helyre kerülve megtámadják az idegrendszert, a többi szervbe jutva pedig – a gombák mennyiségétől függő időtartam alatt – lassan leállítják a szervek működését, s az immunrendszert is rombolják.

A gombák által kiválasztott méreganyagok mennyiségétől függően pár órától egy hétig terjedő időszak alatt láthatókká válnak a betegség tünetei. Az idegrendszert ért károsodás miatt izomrángások futnak át a beteg állat testén, az állat lefekszik, és nem tud felfelé állni, kezd megbénulni. Hasmenés s akár véres hasmenés is kialakulhat. A nyelőizmok lebénulása miatt nyálcsorgás figyelhető meg. Az állat nyugtalan. A nyelvén különböző sebek alakulnak ki, a fülek és a száj pedig kékre színeződnek. Majd a betegség későbbi stádiumában a szemek beesnek, szemgyulladás alakul ki, és gennyes váladék szivárog a látószervből.

– Miként lehet meggyógyítani a jószágot?

– A gazdák az első napokban tartsák diétán az állatot. Adjanak neki híg moslékot és minél több folyadékot, hogy átmosódjon az emésztőrendszere, s minél hamarabb helyreálljon a máj működése. A moslékba tehetnek egy jó evőkanálnyi szódabikarbónát vagy egy csipetnyi hipermangánt. S ha van rá lehetőségük, igyekezzenek savós, aludttejes moslékot adni a jószágnak. Ha pedig még van étvágya, széntablettát is keverjenek a táplálékába.

Amennyiben ez a kúra nem használ, forduljanak állatorvoshoz. A szakember eldönti, hogy ha erősíteni kell a szívműködést, szívgyógyszert juttat a jószág szervezetébe, injekció formájában, naponta legalább egyszer, 3–5 napig. Kalciumkészítményeket, vitaminokat is adunk a betegeknek, ugyancsak injekció formájában, a betegség súlyosságától függően napi egy-két alkalommal, s ez a terápia is 3–5 napig tart.

Meg is lehet előzni a betegség kialakulását. Az állatpatikákban már kaphatók olyan készítmények, melyeket bele lehet keverni a táplálékba, s azok megakadályozzák a fusariumgombák terjedését, az általuk kiváltott fertőzést. Természetesen a vásárlás előtt konzultálni kell az állatorvossal, milyen készítményt szerezzen be a gazda, és milyen arányban keverje be azt a takarmányba, mivel az adagolás a gyógyszertől függ. És természetesen száraz, szellős helyen kell tartani a takarmányt, hogy ne tudjanak elszaporodni benne a gombák.

Lajos Mihály