Hermetikusan lezárták Szocsit az oroszok

2014. január 9., 08:33 , 678. szám

Január 7-től csak a helyben regisztrált rendszámú gépjárművek hajthatnak be akadálytalanul a 2014-es Téli Olimpiai Játékoknak otthont adó városba – adta hírül az ukrán TSZN híradóműsor.

Mától március 31-ig bezárólag a Szocsin kívül bejegyzett járművekkel csak külön engedély birtokában lehet behajtani a Fekete-tenger parti városba. Az olimpia helyszínére vezető bekötő utakon a rendvédelmi szervek és a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei megerősített ellenőrző pontokat állítottak fel. A gyanús járművek kiszűrésére az orosz hatóságok a műholdas megfigyelőrendszereket is bevetik.

Egy rendkívüli kormányrendelet azt is előírja, hogy a játékok idejére a városba érkező kül- és belföldi turistáknak minden esetben be kell jelentkezniük az illetékes rendőri szerveknél, amennyiben nem a kijelölt szálláshelyeket veszik igénybe, hanem például magánlakásokban vesznek ki szobát. A szállodákban megszálló vendégeknek pedig az ott-tartózkodás idejére le kell adniuk személyi igazolványaikat vagy útleveleiket. Ők szükség esetén a szálláshelyek által kiadott bejelentőlapokkal igazolhatják személyazonosságukat.

Mindezen intézkedéseket az egyre erősödő terrorfenyegetettség miatt foganatosították az orosz hatóságok, hangsúlyozva, hogy az ezzel járó esetleges kényelmetlenségek a város vendégeinek biztonságát szolgálják. A decemberi volgográdi robbantássorozat mindenesetre bebizonyította, hogy a szélsőségesek által elkövetett merényleteket nem lehet százszázalékosan kivédeni. A moszkvai kormányzat ennek ellenére igyekszik meggyőzni a világot, hogy a téli olimpiát semmi sem veszélyezteti. A minap például Putyin elnök Dmitrij Medvegyevvel együtt, látszólag minden különlegesebb testőri biztosítás nélkül adta át magát a síelés felhőtlen örömeinek az egyik helyi sítelepen, ahol azután kedélyes diskurálás közben forralt borral koccintottak egymás egészségére és az olimpia sikerére.

Palkó István