Fókuszban a téli olimpia és a foci vb

Versenynaptár 2014

2014. január 16., 06:50 , 679. szám

Sportesemények szempontjából igazán páratlan év lesz a 2014-es esztendő, hiszen a legnézettebbnek számító labdarúgó-világbajnokság mellett Szocsiban téli olimpiát rendeznek, Budapest ad otthont az első ízben megrendezésre kerülő női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének és amellett számos más rangos sporteseményre is sor kerül az idén.

Januárban két igazán közkedvelt sportág, a kézilabda és a műkorcsolya legjobbjai adnak randevút egymásnak. Január 12-től 26-ig Dániában zajlik a férfi kézilabda-világbajnokság, amelyen a sérülésekkel sújtott olimpiai negyedik magyar válogatottnak már a (halál)csoportból való továbbjutáshoz is bravúrra lesz szüksége. Az ukránok nem jutottak ki a 16 csapatos kontinensvetélkedőre.

13-án kezdődött és 19-ig tart Budapesten a műkorcsolya-Európa-bajnokság.

Februárban téli olimpiát rendeznek Szocsiban 7-től 23-ig, ahol a kiemelkedő sportesemények mellett a biztonságos lebonyolításért is szurkolhatunk. A hónap közepétől éledezik a futball is, a nyolcaddöntőkkel folytatódik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga sorozata.

Február 23-án Fortuna kegyeiben bízhatunk, ekkor rendezik ugyanis a 2016-os Eb-selejtezőcsoportok sorsolását. A két év múlva esedékes kontinensvetélkedőt első ízben 24 csapat részvételével rendezik, így az ukrán és magyar együttesnek is illene kijutni az eseményre.

Március 1-én beköszönt a futballtavasz is: az OTP Bank Liga a 18., az ukrán Szuperliga a 19. fordulóval folytatódik, ami egyben az első tavaszi játéknapot is jelenti. Március 16-án beindul a Formula–1-es száguldó cirkusz is, Melbourne-ben az Ausztrál Nagydíjjal rajtol az egyik legnépszerűbb technikai sport idénye.

Áprilisban dominálni fognak a küzdősportok, és színre lépnek a súlyos emberek: a hónap első hetében a finnországi Vantaaban birkózó-Európa-bajnokságot, a második héten az izraeli Tel-Avivban súlyemelő kontinensbajnokságot rendeznek.

20-tól 26-ig a dél-koreai Gojang ad otthont a Divizió 1/A jégkorong-világbajnokságnak, ahol a magyar és az ukrán válogatott is érdekelt lesz. Április 24-től két napon át a franciaországi Montpellierben cselgáncs Európa-bajnokság kerül lebonyolításra.

Májusban igazán rangos eseményekre kerül sor. Rögtön a hónap elején, 3-án és 4-én Budapesten első ízben rendezik a női kézilabda Final Fourt, amelyben reményeink szerint ismét esélyes lesz az elsőségre a címvédő Győri Audi ETO KC. Május 9-től 25-ig Minszkben kerül megrendezésre az A csoportos jégkorong-világbajnokság, fociban pedig ebben a hónapban kerül sor a BL és az Európa-liga fináléjára. Május 25-től két héten át Párizsban rendezik a Roland Garros tenisztornát. Kézilabdával kezdődött és azzal is végződik a május: a hónap utolsó két napján Köln ad majd otthont a férfi kézilabda BL négyes döntőjének, amelynek végjátékában az MKB Veszprémnek is jó esélye van a részvételre.

Júniusban a hónap második hetében Strasbourg rendezi a vívók Európa-bajnokságát, majd a hónap utolsó hetében Wimbledonban rajtol a nem hivatalosan tenisz vb-nek számító angol nyílt teniszbajnokság. Június 12-től július 13-ig Brazília ad otthont a világon kétségkívül a legnagyobb nézettséggel bíró sporteseménynek, a labdarúgó-világbajnokságnak. A vb-ről hajszállal lemaradó ukránok mellett természetesen a magyar nemzeti együttes sem lesz ott a viadalon. (Folytatjuk)

(tamási)