A tejsavmérgezés

2014. január 16., 06:50 , 679. szám

A tehenem előbb szokatlanul szomjas volt, majd felfúvódott, és nem megy a vizelete. Miben betegedhetett meg, és hogyan lehetne meggyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy akli olvasónk. Kérdéseit Szijus Attila técsői állatorvoshoz továbbítottuk.

– A jószág minden bizonnyal tejsavmérgezésben szenved, mely a kérődző állatok betegsége – fejti ki a szakember. – Akkor alakul ki, ha minden átmenet és megszoktatás nélkül sok, könnyen bomló, szénhidrátokban gazdag takarmányt etetnek a jószággal, például cukorrépát, malátát, melaszt, silót, szilást, sütőipari hulladékot, illetve burgonyát, amiben – mint tudjuk – keményítő van. A szénhidrátokból az elő gyomrokban túl sok tejsav képződik, ami gátolja a bendőizomzat működését, sőt teljesen le is állhat a bendőmozgás. A tejsav a bendőfalon keresztül bekerül a portális vénába, s a vérkeringés révén bejut a májba, sokszor olyan mennyiségben, hogy a máj nem tudja teljesen feldolgozni, s a feldolgozatlan felesleg a perifériás vérkeringésbe kerül. A bendőben sok savtermelő baktérium szaporodik el, melyek károsítják a bendőflórát, az elpusztult baktériumokból pedig endotoxinok szabadulnak fel, melyek hozzájárulnak a vércukorszint és a pulzusszám növekedéséhez, valamint a vérnyomás csökkenéséhez.

– Melyek a betegség tünetei?

– A szimptómák12–24 órával a jelentős mennyiségű szénhidrátok elfogyasztása után jelentkeznek. Az állat nagyon szomjas lesz, majd ez az érzés megszűnik. A beteg közömbössé válik a környezeti ingerek iránt, gázos bendőfelfúvódás következik be, leáll a vizeletürítés, s bizonyos idő elteltével eszméletét veszítheti a beteg. Minél tovább tart a betegség, annál nagyobb az esély arra, hogy szívizomzat-, máj- és veseelfajulás alakuljon ki. Ha ezek bekövetkeznek, akkor az állat elpusztul. Még az elfajulások előtt meg kell kezdeni a kezelést. Minél tovább halogatják a dolgot, annál nagyobb az elhullás veszélye.

– Miként lehet meggyógyítani a betegeket?

– A magas savtartalom csökkentésére 200-500 gramm, vízben feloldott szódát kell beönteni szájon keresztül az állatba, nehezebb esetben pedig intravénás úton, injekcióval juttatjuk be a szódát a jószág szervezetébe. Egyidejűleg ugyanennyi, vízben oldott magnéziumot itatunk meg a beteggel, mivel a magnézium a gázképződést is gátolja. A kóros baktériumszaporodás megállítására antibiotikumokat adunk a kérődzőknek. S esetleg az egészséges bendőflóra visszaállítására vágóhídon levágott egészséges állat bendőtartalmát – 3-5 litert – lehet átadni a betegnek. A terápiás beavatkozásokat naponta 2-3 alkalommal kell elvégezni, s a kúra időtartama a konkrét esettől, a beteg állapotától függ.

– Hogyan előzhetik meg a gazdák a kór kialakulását?

– Magas szénhidráttartalmú takarmányt csak szoktatás után adhatnak a jószágnak, csak lassan, fokozatosan növelve az említett takarmány mennyiségét, hogy az állat hozzászokjon a fogyasztásához. Ha érződik, hogy magas a takarmány savtartalma, jobb nem adni a kérődzőnek, de ha nincs más takarmány, akkor ennek megetetése előtt a fent említett szódás kezelést kell alkalmazni.

Lajos Mihály