Alapszervezeti közgyűlések Ugocsában

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Megkezdődtek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek 2014. évi közgyűlései.

Január 18-án a Nagyszőlősi járás két alapszervezetében, Karácsfalván és Tiszaújhelyen tartották meg a tisztújító közgyűlést. Mindkét helyszínen jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke.

Az alapszervezeti elnökök – Gorondi Albert és Boldog Ferenc – beszámoltak az elmúlt év legfontosabb eseményeiről, értékelték a múlt évi parlamenti választásokon való részvételt, amely Karácsfalván jó, Tiszaújhelyen viszont gyászos eredménnyel zárult.

Felszólalásaiban Kovács Miklós mindkét helyen hangsúlyozta a kárpátaljai magyarság szervezettségének és egységének a fontosságát, majd rátért az utóbbi hetek ukrajnai eseményeire, amelyek rávilágítottak arra, hogy az országnak el kell végre döntenie, milyen irányba haladjon. S leszögezte: ha nem lesz jogállamiság, akkor rossz helyzetbe kerül az ország s ezen belül még inkább a kárpátaljai magyarság.

Barta József is méltatta az alapszervezetek munkáját, és a karácsfalvait a Nagyszőlősi járás egyik legaktívabb alapszervezeteként jellemezte.

Mindkét közgyűlésen felvetődtek a helyi közösségek gondjai is, amelyek között a legégetőbb az, hogy Tiszaújhelyen a vegyes tannyelvű általános iskolában már harmadik éve nem indult magyar első osztály, és már az óvodában is csak a kiscsoportban működik magyar tagozat. Ez pedig vészhelyzetet jelent a helyi magyarság számára. Pedig a Tiszaújhelyi Áltaálnos Iskola nagyfokú támogatásban részesült a Keleti Partnerség program keretében, hogy ezzel is hassanak a magyar szülőkre. Ahol „meghal” a magyar oktatás, 2-3 nemzedék múlva a helybeli magyarság is megszűnik létezni. Ezért a tiszaújhelyi KMKSZ-tagoknak meg kell győzniük ismerőseiket a magyar iskolai és óvodai tagozat fenntartásának fontosságáról.

A tagság mindkét helyszínen további 3 évre bizalmat szavazott Boldog Ferenc tiszaújhelyi és Gorondi Albert karácsfalvai alapszervezeti elnököknek és az eddigi elnökségi tagoknak. Ezentúl Karácsfalván 3 fővel bővítették az elnökséget.

Lajos Mihály