Az ajándéklakás tulajdonjogáról

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Olvasóink kérdéseire Iljasovics Viktor ügyvéd, az Alibi Országos Ügyvédi Egyesület elnöke válaszol.

„Miután férjhez mentem, édesapám egy lakást vett ajándékba. Az ajándékozási okiratot az én nevemre állíttatta ki. Nemrég elváltunk a férjemmel, de még nem költözött el, továbbra is együtt lakunk a gyerekekkel ebben az ajándéklakásban. A válás kimondása után sem tudtunk megegyezni a vagyonelosztásról, ezért ő a bírósághoz fordult, mondván házastársként a lakás árából is megilleti őt egy rész. Valóban elperelheti tőlünk a lakás értékének egy részét a volt férjem, ha azt eredetileg én kaptam ajándékba az apámtól?”

– A házastársak tulajdonára és annak megosztására vonatkozó kérdéseket Ukrajna családi törvénykönyve szabályozza. A Törvénykönyv 60. paragrafusának 2. része kimondja, hogy minden a házasság idején szerzett tárgy vagy érték – a személyes használati tárgyak kivételével – a házastársak közös tulajdonának minősül.

Ez az általános szabály, amely alól azért léteznek kivételek. Így a Törvénykönyv 57. paragrafusa 1. részének 2. pontja értelmében a házastársak személyes tulajdonának minősül mindaz, amit valamelyikük a házasság ideje alatt, de ajándékozási szerződés vagy öröklés útján szerez. Vagyis amennyiben a férjnek vagy a feleségnek házassága idején ingatlant (földrészleget, házat, lakást), esetleg valamilyen ingóságot (személygépkocsit, jachtot stb.) ajándékoznak, avagy örökségként jutnak hozzájuk, ezek a tárgyak vagy értékek nem kerülnek közös házastársi tulajdonba, hanem megmaradnak az ajándékozott vagy örökös személyes tulajdonának.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az egyik házastársnak ajándékozott, vagy általa megörökölt tulajdonban párja – bár annak nem tulajdonosa – házasságuk idején önerőből – kétkezi munkájával, esetleg saját forrásai felhasználásával – olyan változtatásokat eszközöl (például kitatarozza, átépíti a lakást), amelyek által annak minősége, értéke mérhetően megváltozik. Ha ilyenkor a válást követően vita merül fel a felek között a tulajdonmegosztást illetően, a bíróság dönthet úgy, hogy az eredetileg egyikük személyes tulajdonát képező ingóságot vagy ingatlant a házastársak közös tulajdonának ismeri el.

Vagyis az adott körülményektől függően többféle válasz is lehetséges az olvasó által feltett kérdésre.

1. Alapesetben az ajándékba kapott lakás a feleség személyes tulajdonát képezi a Családi törvénykönyv 57. paragrafusa 1. részének 2. pontja értelmében, azaz nem része a közös házastársi tulajdonnak, s így a férj sem tarthat igényt részesedésre abból.

2. Amennyiben viszont házasságuk ideje alatt az ajándéklakás számottevő minőségi változáson esett át és/vagy növekedett annak értéke a férj munkájának, esetleg saját anyagi forrásai felhasználásának következtében, s ezt hitelt érdemlően bizonyítani is tudja a bíróság előtt, a bíró dönthet úgy, hogy a lakást közös házastársi tulajdonnak minősíti a Családi törvénykönyv 62. paragrafusának 1. része alapján.

Vagyis amennyiben nem sikerül az elvált házastársaknak peren kívül megegyezniük a vagyonmegosztásról, kizárólag a bíróság hivatott dönteni ebben a kérdésben. Természetesen ha tárgyalásra kerül a sor, a feleségnek is módjában áll majd olyan bizonyítékokat előterjeszteni, amelyek cáfolják a férj bizonyítékait, esetleg kétségbe vonják az ingatlantulajdonból való részesedésre vonatkozó igényének jogosságát.

ihk