Az év sporteseményei: július–december

Sportnaptár 2014

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Sportesemények szempontjából igazán páratlan esztendőbe léptünk. Legutóbbi számunkban az év első felének legjelentősebb sporteseményeit soroltuk fel – a teljesség igénye nélkül –, ezúttal az év második felének legfontosabb sportrendezvényeit tekintjük át.

Bár júniusban kezdődik, de júliusban ér véget az év legnagyobb érdeklődésével várt és kísért eseménye, a labdarúgó-világbajnokság Brazíliában, melynek a fináléját 13-án rendezik a legendás Maracana stadionban. Ugyanezen a napon startol Budapesten a két hétig zajló vízilabda-kontinensbajnokság, amelyen mindenképpen érmet várunk a vb-címvédő magyaroktól. A hónap utolsó hétvégéjén rendezik a Formula–1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. Ugyancsak júliusban kezdődik a labdarúgó-BL- és Európa-liga-selejtezők sorozata, melybe szokás szerint már korán bekapcsolódnak a magyar együttesek is. Reméljük, ezúttal nem esik meg az a csúfság, mint tavaly, hogy szeptemberre már egyetlen magyar kupacsapat sem lesz állva.

Ami az augusztust illeti, atlétikából Európa-bajnokságot rendeznek Zürichben, úszó-Eb-re kerül sor Berlinben, cselgáncs-világbajnokságnak ad otthont az oroszországi Cseljabinszk.

A hónap legvégén indul, de szeptember közepéig tart Spanyolországban a férfi kosárlabda-világbajnokság.

Az első őszi hónap első hetében öttusa-világbajnokságra kerül sor Varsóban, amelyen a magyar és ukrán sportolóknak is jó esélyük van az éremszerzésre. Fociban megkezdődnek a 2016-os Eb-selejtezők sorozatmeccsei, röplabdában a sportág férfi sportolói vb keretében adnak egymásnak randevút Lengyelországban. A birkózóknak Takentben rendeznek világbajnokságot, majd szeptember 27-től tíz napon át Törökország ad otthont a női kosárlabda-világbajnokságnak.

Októberben torna-világbajnokság lesz Kínában és tenisz-vb helyszíne lesz Szingapúr.

November legjelentősebb sporteseményei közül kiemelkedik a kazah Almatiban rendezendő súlyemelő-világbajnokság, és az úszók rövidpályás Eb-je.

December köztudottan a női kézilabda hónapja, 7-től 21-ig Magyarország és Horvátország közösen rendezi meg a sportág kontinensbajnokságát.

A felsorolt események mellett a kárpátaljai sportbarátok természetesen szurkolhatnak még a remélhetőleg az élvonalban maradó Ungvári Hoverlának, illetve a kétszeres bajnoki címe után mesterhármasra készülő Ungvári Kárpáti női kéziseinek.

(tamási)