Ismét a pozsonyi parlament elé terjeszti nyelvhasználati törvénymódosítási indítványát a Most–Híd

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

A Most–Híd a pozsonyi törvényhozás januári ülésén ismételten előterjeszti a jogharmonizációs törvényt módosító csomagját, amely a szlovák–magyar párt szerint elvezethet oda, hogy két nyelven tüntetik fel a vasútállomások neveit – erősítette meg Bugár Béla, a Most–Híd elnöke az MTI-nek.

A jogszabályt módosító javaslat, amelynek korábbi változatát tavaly júniusban elutasította a pozsonyi parlament, a kisebbségi nyelvhasználati törvény, valamint a vasúti közlekedési törvény közti jogharmonizációval számol. Az igyekezetet az indokolja, hogy bár a Szlovákiában jelenleg hatályos kisebbségi nyelvhasználati törvény a 20 százaléknál magasabb nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken megengedi a vasúti feliratok, köztük a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését, ám ennek gyakorlati megvalósítását a vasúti társaság (ZSR) a vasúti közlekedésről szóló törvény egy másik rendelkezésére hivatkozva nem teszi lehetővé. Az úgynevezett vasúti kétnyelvűség gyakorlatának megteremtése végett Szlovákiában már közel két éve kampányolnak magyar szervezetek, eddig mindhiába.

A Most–Híd tavaly júniusban már próbálkozott egy szerinte hasonló célú módosítással, ám a végül elutasított jogszabályt a felvidéki magyar közösség több érdekképviseleti szervezete, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet is bírálta, mert visszalépésnek és a vasúti kétnyelvűség megteremtésére alkalmatlannak minősítették.

Bugárék eredeti javaslata összhangba hozta volna a két törvényt, de a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését egy többszörös jóváhagyási folyamathoz kötötte volna, valamint csak akkor tette volna lehetővé a magyar feliratú táblák kihelyezését, ha azok költségeit az érintett települések állják.

A Most–Híd elnöke az MTI-nek ezzel összefüggésben azt mondta: a módosításban bírált részeket eltávolították, az új változat alapján a kétnyelvű táblák kihelyezése automatikussá válna a 20 százaléknál nagyobb számarányú nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken és azok kihelyezését a vasúti társaságnak kellene biztosítania az állam költségén. „Mivel Robert Fico kormánya felrúgta a kisebbségi status quo érinthetetlenségére vonatkozó ígéretét, úgy döntöttünk, hogy egy keményebb törvénnyel állunk elő” – jegyezte meg kezdeményezésük kapcsán Bugár Béla.

Jóváhagyása esetén a módosításcsomag júniustól léphetne hatályba.

(MTI/Kárpátalja)