Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás a Felvidéken

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás Szlovákiában múlt szerdán, a felvidéki magyarok több mint 250 magyar nyelvű oktatási intézménybe írathatják be gyermekeiket.

Az általános iskolai beiratkozás Szlovákiában minden évben egy hónapon át, február 15-ig tart.

A beiratkozást rendszerint kiemelkedő, olykor félelmektől sem mentes figyelemmel kíséri a felvidéki magyar közösség. Ennek oka, hogy a beiratkozás eredménye, vagyis az, hogy az adott évben hány szülő választ gyermekének magyar oktatási intézményt, aktuális helyzetképpel szolgál az asszimiláció előrehaladottságáról is.

Bár kisebb-nagyobb ingadozásokat minden évben tapasztalni, a felvidéki magyar oktatási nyelvű általános iskolák elsőseinek száma az elmúlt 5-6 év során viszonylag stabil számot mutatott. Tavaly a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) statisztikái szerint 3559 gyereket írattak be szüleik magyar tannyelvű általános iskolába, vagyis öttel kevesebbet, mint egy évvel korábban, amikor viszont néhány fővel emelkedett a létszám éves szinten.

Szakértők szerint a magyar általános iskoláknak országos átlagban az idén sem kell tartaniuk jelentős mértékű létszámcsökkenéstől, főként amiatt, mert még ezekben az években is érezhető a kedvező hatása annak, hogy az új évezred kezdetén megnövekedett a születések száma.

A beiratkozás végeredményét várhatóan február végén hozzák nyilvánosságra.

(MTI/Kárpátalja)