A Háztűznéző Ungváron

A magyar kultúra napja

2014. január 30., 04:42 , 681. szám

Kárpátalja magyarsága színházi előadással méltatta a magyar kultúra napját az ungvári Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében. A beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata ez alkalomból január 22-én Nyikolaj Gogol Háztűznéző című komédiáját mutatta be Oleg Melnyicsuk rendezésében.

Az előadás közönsége előtt mondott ünnepi beszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a magyar kultúra gazdagságáról és sokrétűségéről beszélt. Ezzel összefüggésben rámutatott: különbséget kell tenni a népi kultúra, s a magas kultúra között. Mint kifejtette, a reformkor magyar uralkodó elitje választhatta volna Európa egyik legjelentősebb kultúráját, a németet Goethével, Shillerrel, Mozarttal, amelyhez csupán alkalmazkodni kellett volna, elfeledve a magyar parasztság népi kultúráját. Ennek ellenére eleink úgy határoztak, mutatott rá a szónok, hogy saját magas kultúrát hoznak létre. Így született a Himnusz, Az ember tragédiája, ennek köszönhetők Liszt Ferenc magyar dallamok alapján írt klasszikus zeneművei stb. A magyar kultúra napján ezért a Himnusz születése mellett a magyar magas kultúra születésének pillanatát is ünnepeljük, amikor a magyar társadalom haladó része meghozta az erre vonatkozó nagy fontosságú, számunkra, ma élők számára is meghatározó jelentőségű döntést – hangsúlyozta Kovács Miklós.

A kárpátaljai magyarság iránt érdeklődő külföldi és ukrajnai újságírók elsősorban az egzotikumra kíváncsiak, holott a magyar modern nemzet, azaz nemcsak folklórja, népi kultúrája van, hanem műalkotásokból álló magas kultúrája is – emelte ki a KMKSZ elnöke. Hozzátette: ha nem lennénk modern nemzet, ha nem döntenek úgy a nemzet legjobbjai annak idején, hogy korszerű, európai szintű magas kultúrát hoznak létre, mára eltűnt volna a magyar nemzet, „elcsángósodtunk” volna. Alkalmazkodva a környező magas kultúrákhoz az elitjét vesztett, magára hagyott paraszti közeg fokozatosan összezsugorodott volna, feloldódva a szomszédos népek kultúrájában. „A magyarokat tehát nem kell az eszkimókkal vagy az amazonasi indiánokkal egy szinten kezelni egzotikus folklórjuk miatt. Mi modern, civilizált nemzet vagyunk, amely létrehozta a saját magas kultúráját, amelyet nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel fenntartani és működtetni, ahogyan az esőcsinálótáncot vagy egyéb rituálékat továbbadják a következő nemzedékeknek a természeti népeknél” – fogalmazott a szónok.

Mi, magyarok Kárpátalján is létrehoztuk ezt a polgári kultúrát, megteremtve annak lehetőségét, hogy amikor a régi falusi, paraszti világ óhatatlanul a múlté lett, az embereknek lehetőségük legyen a korábbi életviszonyokkal együtt eltűnő népi kultúra helyett egy polgári kultúrát elsajátítani – emelte ki a KMKSZ elnöke, jelezve, hogy ez volt megmaradásunk feltétele. „Éppen ezért az emberekben meg kell, hogy legyen az igény a polgáriasodásra, a polgári kultúra befogadására, s annak ápolására. Fonó helyett járhatunk színházba, s amikor ezt tesszük, ragaszkodunk ahhoz, hogy mi, magyarok modern nemzet vagyunk, polgári kultúrát tartunk fenn, s ragaszkodunk e polgári kultúra rituáléihoz” – tette hozzá Kovács Miklós.

A polgári kultúrához való ragaszkodásnak most különös jelentősége van, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a kultúra színvonala süllyed az országban, előretör a barbárság és a kulturálatlanság – mutatott rá a KMKSZ elnöke. „Míg elődeinknek azt a döntést kellett meghozniuk, hogy nem olvadnak be, létrehozzák a saját kultúrájukat, a mi feladatunk megtartani ezt a kultúrát, nem engedni a barbárságnak, annak a nyomásnak, amely a magas kultúra sémáihoz, rituáléihoz és szokásaihoz képest a primitivizálódás, a züllés irányában hat” – fogalmazott.

„A magyar kultúra napja itt ,Kárpátalján lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy a magunk módján, akár egy egyszerű színházlátogatással is hitet tegyünk amellett, hogy ragaszkodunk a nemzetünkhöz abban a formájában, amelyben egyenlő lehet a többi európai nemzettel, azaz mint kultúrahordozó, a magas kultúra megtartására képes közösséghez” – mondta végezetül Kovács Miklós.

A továbbiakban a Himnusz eléneklése után a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata előadta Gogol Háztűznéző című komédiáját.

pszv