A Majdan áldozatai

2014. január 30., 04:42 , 681. szám

A pravda.com.ua tájékoztatása szerint a január 19. óta tartó kijevi összecsapásoknak a több száz sérült mellett eddig öt halálos áldozatuk van. Egy további tüntetőt ismeretlenek elraboltak, megkínoztak, majd az erdőben sorsára hagyták, ahol megfagyott.

A pravda.com.ua portál orvosokra hivatkozva azt állítja, hogy a fővárosi összecsapások áldozatainál négy esetben egyértelműen azonosíthatók a lőfegyver okozta sérülések a mellkason, a nyakon és a fejen. Az ügyészség ugyanakkor közölte, vizsgálataik egyértelműen megállapították, hogy a lőtt sebeket vadászfegyverek golyói okozták, amilyeneket sem a rendőrség, sem a különleges belügyi alakulatok nem használnak. Ezenkívül a tüntetők egyike egy oszlopról zuhant alá a Dinamo stadion melletti összetűzések idején, s a kórházban halt bele sérüléseibe.

A hat áldozat közül három neve vált széles körben ismertté a sajtóból.

Szerhij Nigojan Dnyipropetrovszk megyéből érkezett Kijevbe, egyike volt a Jevromajdan védelmezőinek. A 20 éves örmény nemzetiségű fiatalembert még decemberben megörökítette egy videofelvétel, amelyen Sevcsenkót szaval a barikádok előtt. Golyó oltotta ki az életét a Hrusevszkij utcai összetűzések során január 22-én.

Mihail Zsiznyevszkij, aki szintén a kijevi barikádokat védte, Fehérorszországból érkezett Kijevbe, miután politikai okokból kénytelen volt elhagyni hazáját. Ukrajnában belépett az UNA-UNSZO ukrán nacionalista szervezetbe. Huszonöt évesen érte a halálos golyó.

Jurij Verbickij szabadságot vett ki, hogy Lembergből Kijvbe utazzon támogatni a Jevromajdant. Társával együtt fényes nappal rabolták el az 51 éves férfit ismeretlenek az egyik fővárosi kórházból január 21-én. Ellenzéki források szerint megkínzott holttestére egy nappal később bukkantak rá Kijev közelében egy erdősávban. A hatóságok szerint halálát kihűlés okozta...

December 24-én egy kijevi belügyi szálló közelében lőtték le a fővárosi rendőrség 28 éves munkatársát, akinek nevét nem közölték.

(pravda.com.ua/zn.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)