A mycoplazmózis

2014. január 30., 04:42 , 681. szám

Több fiatal csirkém csőrét nyitva tartva, különös, hörgő hangon lélegzik, elhúzódnak a többi baromfitól, és étvágytalanok lettek. Miben betegedhettek meg, s hogyan lehet őket meggyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy tiszapéterfalvai baromfitenyésztő farmer. Kérdéseit Varga Bélához, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosához továbbítottuk.

– A leírt tünetek alapján az állatok mycoplazmózisban szenvednek – fejti ki az állatgyógyász. – Ez egy légúti betegség, mely főleg fiatal aprójószágoknál alakul ki, ám idősebbeknél is megjelenhet. Bármelyik háziszárnyast megtámadhatja, de a tyúkok és a pulykák a legérzékenyebbek rá. Baktériumok váltják ki, melyek elsősorban cseppfertőzéssel terjednek, de ha nagyobb baromfitenyésztő gazdaságok beteg állatoktól származó tojásokat vásárolnak, hogy keltetőgépben kikeltessék azokat, már maguk a tojások is fertőzöttek, s beteg csirkék fognak kikelni belőlük. A baktériumok főleg a légutakat és a légzőszerveket támadják meg, gyulladásba hozzák a légcső és az orr nyálkahártyáját – az utóbbi miatt nem tud a jószág az orrán keresztül lélegezni, s nyitott csőrrel próbálja magába szívni a levegőt –, tüdőelégtelenséget, majd tüdőgyulladást idéznek elő. Emellett akár szemgyulladást is okozhatnak. Az állatok az étvágytalanságuk miatt fogyni kezdenek, s ha nem kapnak kezelést, egy-két hét leforgása alatt elpusztulhatnak.

– Miként lehet kezelni, illetve megelőzni a betegséget?

– Amint a gazda észleli a tüneteket, azonnal forduljon állatorvoshoz. Antibiotikumokkal kezeljük az állatokat. Többféle gyógyszer is a rendelkezésünkre áll, s a baromfi életkorától függően választjuk ki a megfelelő készítményt, például más készítményt kell adni egy egyhetes, egy 30 vagy egy 50 napos csibének. Bár étvágyuk nincs, de inni isznak, ezért az ivóvizükbe kell keverni az antibiotikumot, öt napon keresztül, majd 35–50 nap múlva meg kell ismételni a terápiát.

A kór megelőzése végett a baromfitenyésztő gazdaságokban a tojások behelyezése előtt az állatorvos által ajánlott fertőtlenítőszerrel le kell permetezni a keltetőgépeket, majd egy nappal a tojások kikelése előtt a tojásokat is.

Lajos Mihály