Táncházmozgalmat indított a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület

2014. január 30., 04:42 , 681. szám
Beregszász

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület január 23-ai kezdettel több hónapra kiterjedő táncházmozgalmat indított, mely augusztusig a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári járások településeit igyekszik megmozgatni. Az egyesületnek a magyarországi Veszprém-Bakony Táncegyüttest, illetve Péter Tamást és zenekarát sikerült megnyernie az ügyhöz, akik január 23-án az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolában kezdték a turnét, majd a rákövetkező napokban a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskolában, a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában, valamint a munkácsi járási Dercen kultúrházában tartottak színvonalas előadást, majd táncoltatták meg a nagyérdeműt: mindenütt osztatlan sikert aratva. Megkértük Kovácsné Molnár Eleonórát, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökét, szóljon néhány szót a mozgalomról és annak célkitűzéseiről.

„Kárpátalján már korábban is láthattuk jeleit a táncház-mozgalomnak – erre jó példát jelentenek a tiszapéterfalvai Kokas Banda fellépései –, de szervezett, a magyarlakta települések döntő többségét átfogó programra még nem volt példa” – tájékoztat Molnár Eleonóra. – Ennek a gondolatnak a jegyében indult el január 23-án a táncházmozgalmunk, ami egy több hónapon keresztül zajló programsorozat, s melyet abból a célból szerveztünk, hogy a népi kultúránk részét képező táncokat minél több emberrel megszerettessük. A tánc és a táncház a magyar kultúrának egy olyan műfaja, mely nemcsak a testet, hanem véleményem szerint a lelket is felpezsdíti. Átfogó, a magyar nemzet egészét érintő érték(ek)ről beszélhetünk, amit bizonyít, hogy a közelmúltban a Hungarikumbizottság a táncházmódszert mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét a hungarikumok listájához sorolta. A napokban kibontakozó kárpátaljai táncházmozgalmat is a Hungarikumbizottság által kiírt pályázat révén tudjuk megvalósítani.”

Molnár Eleonóra elmondta, hogy a programtervezet szerint augusztusig havi tíz alkalommal szerveznek táncházakat az említett járások településein, melyek generációtól függetlenül a családok apraját-nagyját megcélozzák. Az első alkalmak lebonyolításához a magyarországi Veszprém-Bakony Táncegyüttest, valamint Péter Tamást és zenekarát nyerték meg, de ez korántsem a paletta egésze: számos kárpátaljai népzenész és néptáncos is csatlakozott az ügyhöz. Így pl. az Ungvári járásban a Csipkés Együttes, a Nagyszőlősiben a már említett Kokas Banda, míg a Munkácsi járásban a derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes vállalt szerepet a táncházmozgalomban. „A programba bekapcsolódó néptáncosok és népzenészek jutalmul részt vehetnek egy, a további fejlődésüket segítő mesterkurzuson Kárpátalján, valamint elutazhatnak a profi néptáncosokkal zajló, az autentikus magyar néptáncon alapuló Kiscsőszi Tanyafesztiválra.”

F.Zs.