VIII. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

2014. január 30., 04:42 , 681. szám

A Mezőgecsei Községi Tanács, valamint a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének szervezésében január 24–25. között a helyi futballpálya melletti téren immár VIII. alkalommal került megrendezésre a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny, mely ez alkalommal 22, a böllértudományokat bemutató csapat részvételével zajlott.

Mester András, Mezőgecse polgármestere lapunk tudósítójának elmondta, hogy a fesztiválba – a korábbi évektől eltérően – idén egy „nulladik napot” is beiktattak. Ezen a pénteki napon disznótoros ételek kóstolására, valamint vásárra nyílt lehetőség. Idén 22 csapat jelentkezett a versenyre: érkeztek böllérek többek között Kispiacról (Vajdaság), Lakitelekről, Budapestről, Szatmárcsekéről, Kiskunfélegyházáról, Szolnokról, Lembergből, Munkácsról és Ungvárról, valamint Mezőgecsén kívül számos Beregvidéki településről is. Szolnok és Lemberg első alkalommal képviseltette magát a böllérversenyen.

Szombaton kora reggel, a fogópálinka elfogyasztását követően a csapatok leszúrták a disznót, majd megkezdték annak szakszerű és aprólékos feldolgozását. A disznóból készülő ételeket szakmai zsűri bírálta el.

A rendezvényt Mester András nyitotta meg, majd átadta a szót Dávid Árpád helyi református lelkipásztornak, aki a só fontosságáról szólt.

Megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait többek között dr. Póka Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja is, majd a színpad a továbbiakban a kulturális program helyszíne volt.

Az egyedi ételek között volt Jókai-babgulyás, toros káposzta kolbásszal, darás káposzta (kukoricadarával töltött káposzta), cigánka, délvidéki pljeskavica. A cigánka sertéshártyába töltött húskészítmény, amely főtt sertésbelsőségekből (máj, tüdő, lép, szív, nyelv) készül abárolt vér, abárolt szalonna és nyesedékhúsok, vöröshagyma, fűszerek (só, bors, őrölt pirospaprika) és főtt rizs felhasználásával. A pljeskavica 80 százalékban sertéshúst tartalmaz, a fennmaradó rész pedig marha- vagy bárányhús.

A Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyen népes delegáció kíséretében jelen volt Kerekes Miklós, a magyarországi Ajak város polgármestere, aki rövid megbeszélést folytatott Mester Andrással. Kerekes Miklós helyszíni tudósítónknak elmondta, hogy a jövőben kárpátaljai testvértelepülésével, a volóci járási Verebes (Верб’яж) községgel a Vereckei-hágón egy fesztivált szeretne szervezni, melyben Mezőgecsének is komoly szerepet szánnak.

A böllérverseny végéhez közeledve sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre, ahol a különböző kategóriák helyezettjei értékes ajándékokban részesültek.

fzs