A gagauzok az oroszokat választanák

2014. február 4., 19:43

A Moldovában élő gagauzok 98 százaléka az orosz-belarusz-kazah vámunióhoz történő csatlakozást választotta az autonóm területen zajlott népszavazáson.

A mintegy 150 ezres lélekszámú Gagauzia választásra jogosult lakosságának több mint hetven százaléka vett részt azon a referendumon, amelyen a szavazók az európai közösséghez vagy az orosz vámunióhoz való csatlakozás közül választhattak. A véleménynyilvánító helyi népszavazás eredményeinek összesítésekor kiderült, hogy a Moldova délkeleti részén fekvő autonóm terület lakosságának 98,47 százaléka Európa helyett inkább az orosz partnerséget preferálja.

Bár a referendum nem jár semmiféle jogi következménnyel, az eredménye mégis figyelemreméltó abból a szempontból, hogy az idei év meghatározó lesz Moldova uniós csatlakozási törekvéseinek tekintetében. Mihail Formuzal gagauz vezető személyes Facebook-oldalán a népének elkápráztató összefogásáról lelkendezett, míg Dmitrij Rogozin orosz kormányfő-helyettes szerint „a chisinaui eurointegrátorok most nyilván megvesznek dühükben”. Tény viszont, hogy a gagauz népszavazás eredménye a moldovai összlakosság mindössze 2,6 százalékának véleményét tükrözi.

A gagauzok a Prut és a Jalpug folyásvidékén, a Budzsák-síkságon élő, mintegy 230 ezer főt számláló, török nyelvet beszélő nép – feltehetően az úzok leszármazottai. Összefüggő területen a Moldova délkeleti részén fekvő Gagauzia autonóm területen élnek.

Palkó István