Egy életmű elismerése

2014. február 6., 06:03 , 682. szám
Tóth István főkonzul oklevelet nyújt át Bíró Andornak

Úgy tartja a mondás, hogy tisztelnünk kell múltunkat, hogy lehessen jövőnk. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy közvetlen közelünkben is nap mint nap találkozhatunk olyan személyekkel, akik a nem is olyan távoli múltban, az akkori jelen embereiért téve, dolgozva, a jelen közösségét építve olyan dolgokat vittek véghez, olyan dolgokat valósítottak meg, amelyek túllépve céljaikon, a ma társadalmának is szerves részét képezik. Január 31-én Tiszapéterfalván egy olyan ember munkájának, életművének elismerésére került sor, akinek tevékenysége nélkül ma valószínűleg sok környező település arca teljesen másképp festene.

Bíró Andor Tivadarfalván (egykor Ugocsa vármegye, ma a Nagyszőlősi járás Tisza­péterfalvával „összenőtt” települése) született 1929. február 1-jén. Tanítóként és iskolaigazgatóként is tevékenykedett. Tizenhárom éves pedagógiai munka után 1959-ben a nevetlenfalui, majd 1961-ben a tiszapéterfalvai Határőr kolhoz elnöke lett. Elnöki tisztségét egészen 1993-ig viselte. Az általa vezetett szövetkezetben 3000 aktív és 1000 nyugdíjas munkás dolgozott. A Tiszapéterfalva központú kolhozhoz Tivadar­falva, Forgolány, Nagypalád, Fertősalmás, Farkasfalva és Tiszabökény tartozott. 6600 hektáron gazdálkodtak, 6600 szarvasmarhát tartottak, elsők voltak a dohánytermesztésben. Hét különböző üzemmel (többek között az IKEA-val) együttműködve, hét különböző iparágban tevékenykedtek. Volt konzervgyáruk, vágóhídjuk, láda- és téglagyáraik, s lett vidámparkjuk is. Négyezer-ötszáz kolhoz közül a szövetkezet a 10 legeredményesebben működő közé tartozott. Mindeközben nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, a szakemberek képzésére és a sportéletre is. Több mint három évtizedes munkája nagy hatással volt a környező települések fejlődésére, s az elért eredmények mind a mai napig hűen tanúskodnak kitartásáról. Egyik legnagyobb érdeme mindezek mellett a Tiszaújlak határában lévő Turul-emlékmű visszaállítása. Elsőként kapta meg a Magyarok Kijevi Egyesülete által alapított Etelköz-díjat, amelyet a magyarság identitástudatának megőrzéséért legtöbbet tévő személyek számára adományoznak.

A múlt hónap utolsó napján Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja és Virág László, a KMKSZ helyi alapszervezetének és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke látogattak el hozzá, hogy 85. születésnapja alkalmából kifejezzék elismerésüket. A főkonzul a magyar történelmi hagyományok újjáélesztéséért és ápolásáért köszönetet és hálát kifejező oklevelet nyújtott át Bíró Andornak.

Az egykori kolhozelnök ma is aktív életet él: födet művel, bort termel, s életének elengedhetetlen részét képezik a hosszú séták.

A díjazottnak ezúton is további jó egészséget kívánunk.

E.M.