Marosvásárhelyi rendőrparancsnok: nem biztos, hogy megtarthatják a székely szabadság napját

2014. február 6., 06:03 , 682. szám

Valentin Bretfelean marosvásárhelyi rendőrparancsnok szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ismét megtarthatja március 10-én a székely szabadság napját Marosvásárhelyen.

A polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség parancsnoka a Krónika című napilapban közölt nyilatkozatában szállt vitába Izsák Balázs SZNT-elnökkel, aki már bejelentette a rendezvényt, és közölte, hogy legalább százezer résztvevőre számít.

„Csak azt tudom javasolni Izsák úrnak, hogy egyelőre ne jelentsen be semmiféle marosvásárhelyi rendezvényt” – idézte a Krónika Valentin Bretfeleant. A rendőrparancsnok szerint a rendezvény megtartására vonatkozó kérvényt a városháza illetékes bizottsága vitatja meg, és a testület javaslatára a polgármester hozza meg a végső döntést az engedélyezésről.

Egy korábbi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Izsák Balázs arról beszélt, hogy a székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezéssel kapcsolatban az engedély szót el kell felejteni, hisz „a gyülekezési jog nem kötött jóváhagyáshoz”. Az SZNT elnöke úgy vélte, az önkormányzat keretében működő bizottság kimondottan csak technikai részletekbe szólhat bele. „Csúszunk vissza a diktatúrához, amikor a hatóságok önkényesen értelmezték a törvényeket” – állapította meg Izsák Balázs.

Valentin Bretfelean a Krónikának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Izsák Balázs félretájékoztatja a közvéleményt. „A törvény világosan leszögezi, hogy a népgyűléseken szigorúan tilos a sovén magatartásra való buzdítás” – jelentette ki a rendőrfőnök. Szerinte nem az a zavaró, hogy az egybegyűltek az önrendelkezésért tüntetnek, hanem az, hogy ezt úgy teszik, hogy közben a románokat sértegetik.

A Krónika emlékeztet rá, hogy ugyanez a rendőrfőnök a tavalyi tömegmegmozdulás után még azt hangoztatta, semmiféle incidens nem történt a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen, és a szolgálatot teljesítő nyolcvan közösségi rendőrnek csupán néhány alkalommal kellett közbelépnie. A rendőrfőnök most viszont azt állítja, hogy tavaly kisebb csoportosulások románellenes jelszavakat skandáltak a tömegben.

(MTI/Kárpátalja)