A KMPSZ informatikavetélkedőjén

2014. február 13., 08:17 , 683. szám

Folytatódott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tantárgyi vetélkedőinek sorozata: február 8-án az informatika területén mérettettek meg az általános és középiskolák 5–11. osztályos, a gimnáziumok 1–7. évfolyamos, valamint a líceumok tanulói. Az ünnepélyes megnyitóra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Esztergom termében került sor.

A versenyzőket és kísérő tanáraikat Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntötte, aki az információ, az adathordozó eszközök és a számítástechnika fontosságáról szólt. Mint elmondta, az információ átörökítésének fontosságával már a régmúlt korok embere is tisztában volt: példaként említette a Tízparancsolatot tartalmazó mózesi kőtáblát, mint a Biblia egyik ismert „adathordozó eszközét.” Azóta a világ nagyot változott, megjelent a modern számítástechnika, melynek révén új távlatok nyíltak az emberiség számára. Az informatika fontosságával a kárpátaljai magyar fiatalság is tisztában van, melyet a vetélkedőre érkezettek nagy száma is bizonyít – zárta szavait a KMPSZ elnöke.

A most megrendezésre kerülő informatikavetélkedő a pedagógusszövetség azon versenyeinek egyike, melyen a résztvevők száma évről évre növekszik – emelte ki beszédében Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője, szólva arról, hogy míg néhány évvel ezelőtt mindössze húsz–harminc diák vett részt a vetélkedőn, addig tavaly már nyolcvanöt, ma pedig több mint száz általános és középiskolai diák várja a megmérettetést.

Pallay Ferenc, a KMF Puskás Tivadar Informatikai Központjának vezetője, a vetélkedő koordinátora a szabályokat és a csoportbeosztást ismertette. Az informatikavetélkedőn idén is felhasználói és programozói kategóriában versenyeztek a tanulók.

Az elért eredmények alapján a helyezések a következők:

5–6. osztály: 1. Jenei András (Ungvári Drugeth Gimnázium), 2. Bagu Ádám (Bátyúi Középiskola), 3. Kondor Alex (Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola),

Felhasználói kategória, 7–8. oszt.: 1. Szerednik László Tamás (Gyulai Általános Iskola), 2. Kis Ferenc (Gyulai Általános Iskola), 3. Rohály Karolina (Ungvári Drugeth Gimnázium), 9–10. oszt.: 1. Kun Laura (Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG)), 2. Szűcs Vanda Zsófia (BMG), 3. Tomes Mirjám (BMG), Programozói kategória, 9–10. oszt.: 1. Bubnyák András (Ungvári Drugeth Gimnázium), 2. Kovács Péter (Ungvári Drugeth Gimnázium), 3. Szerednik László Tamás (Gyulai Általános Iskola), 11. oszt.: 1. Molnár Adrián (BMG), 2. Trombola Miklós (BMG), 3. Korolovics Jácint (BMG).

F.Zs.