Műhelymunka a magyar folklórkincs megőrzéséért, továbbadásáért

2014. február 13., 08:17 , 683. szám

Február 8-án Beregszászban kezdetét vette a Hagyományok Háza, Pál István Szalonna és Bandája, illetve a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet közös szervezésű és lebonyolítású tanfolyama, amelynek célja, hogy a kárpátaljai zenészek, énekesek, táncosok jobban megismerhessék környezetük s a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományainak sokszínűségét, s a tanultakat később pedagógusként, zenekar- vagy együttesvezetőként felhasználhassák a kárpátaljai kulturális élet élénkítése érdekében.

A tanfolyam megnyitóján egy hangulatmegalapozó kalotaszegi tánc bemutatását követően elsőként dr. Orosz Ildikó, a tanfolyam alkalmainak helyt adó Rákóczi-főiskola elnök asszonya köszöntötte a jelenlévő oktatókat és érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy nem egyszerű tanfolyamról, hanem mesterkurzusról van szó, hisz meghívásos alapon azok jelentkezhettek, akik már bizonyították a népzene vagy a néptánc iránti elkötelezettségüket. Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ha Kárpátalján magyar vonatkozású kulturális programra kerül sor, akkor abba szinte elmaradhatatlanul bekapcsolódik a folklór. A tanfolyam elindulása pedig rendkívül fontos, mert ezzel elismerjük, hogy a magyar népzene, kultúra és művészet szép és felemelő, van tartása és méltósága.

Pál István Szalonna, a tanfolyam egyik ötletgazdája érdeklődésemre elmondta:

– Kifejezetten azt szerettem volna elérni, hogy olyanok jöjjenek itt össze, akiknek van együttesük vagy foglalkoznak tanítással. Ennek az a célja, hogy beinduljon Kárpátalján egyfajta műhelymunka. Hogy amit a résztvevők itt megtanulnak egy-egy alkalmon, azt otthon használni tudják majd: csináljanak táncházat, koncertet, vagy egyszerűen csak muzsikáljanak együtt, mert ezzel elkezdik életre hívni a saját kis közösségüket, s elindulhat Kárpátalján az autentikus népzene egyfajta mozgalma. Életre kelnek bizonyos dolgok. Ehhez pedig szerintem önmagában kevés az, hogy egy évben egyszer részt vesz valaki egy népzenei vagy néptánctáborban. Kellenek azok az alkalmak, amelyek év közben is táplálják az emberben azt, hogy ez a dolog tényleg fontos és tényleg csinálni kell.

– Mire fektetik majd az oktatók a legnagyobb hangsúlyt?

– Két lépcsőfokból áll majd a tanítás a tánc és a zene tekintetében is. Mert mindamellett, hogy a résztvevők megtanulnak nótákat, az is fontos, hogy bővítsük a látókörüket. Beszélni fogunk majd a különböző tájegységek zenéiről, táncairól is. Igyekszünk kinyitni a gondolkodásukat, hogy tudják, milyen viseletek, zenék, táncok vannak a Kárpát-medencében. Mert nagyon sokan ismerik például a szatmári, a dobronyi vagy a viski táncot, de egy kalotaszegi táncrendre már nem tudnak felállni. Ezért is indulunk ma Kolozsvár és Bánffyhunyad-környéki kalotaszegi táncokkal és zenékkel.

A tanfolyam iránti érdeklődés, ahogy azt az adminisztrá­ciós feladatokat ellátó Pál Katalin elmondta, meghaladta az elképzeléseket, hiszen Kárpátalja számos településéről 120 jelentkező – táncosok, énekesek, tánccsoportok vezetői – vágott neki ennek a fontos munkának. Ahogy azt Pál Lajos megjegyezte, sok olyan van köztük, akik hosszú évek óta tartó munkájuk „eredményei” – egykori tanítványaik. A résztvevők az elkövetkező 4 hónap során havi rendszerességgel vesznek majd részt foglalkozásokon. A táncosokat az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes oktatói, a fiatal, számos eredményt elért Fundák Kristóf és Kaszai Lili, az énekeseket Pál Eszter, a Népművészet Ifjú Mestere, a harmonikásokat a Visken született Pál Lajos, Kárpátalja egyik legnevesebb zenésze, míg a vonós hangszerekre (hegedű, brácsa, nagybőgő) jelentkezőket a Magyar Állami Népi Együttes és a Szalonna és Bandája tagjai, Pál István, Doór Róbert, Karacs Gyula, valamint Péter Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős diákja oktatják majd. A résztvevők első közös fellépésére, a tanultak bemutatására július 13-án Tiszapéterfalván a PCS civil szervezet által életre hívott KurucFeszten kerül majd sor.

A tanfolyam létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Espán Margaréta