Szelén- és E-vitamin-hiány

2014. február 13., 08:17 , 683. szám

Több hathetes csirkém bizonytalanul jár, és furcsán, hátrahajtott fejjel, kinyújtott lábbal fekszenek. Mi lehet a bajuk, és mit lehet tenni a felgyógyulásukért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagybani baromfitenyésztő. Kérdéseit Cseh Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Állategészségügyi Központ állatorvosához továbbítottuk.

– Az aprójószágok minden bizonnyal szelén- és E-vitamin-hiányban szenvednek – fejti ki a szakember. – Ez a betegség többféle háziállatnál előfordulhat. A legismertebb kórforma a csirkék encephalomienitise, mely a 3-6 hetes csirkéknél jelentkezik. A fiatal baromfik egyensúlyérzéke bizonytalanná válik, és fejüket hátraszegve, kinyújtott lábbal fekszenek, esetenként pedig görcsös rohamaik is lehetnek. A betegség oka az, hogy a táplálékuk nem tartalmaz szelént és E-vitamint, s kialakulását sietteti, ha az állatok folyamatosan, nagy mennyiségben és nagy dózisokban kapnak A-vitamint. Az E-vitaminhiány egy másik formája a csirkék vázizomzatának az elfajulása, ami akkor alakul ki, ha az eleségük nem tartalmaz elegendő kéntartalmú aminosavat, mely bármilyen, fehérjetartalmú táplálékban megtalálható. E betegségnek van egy másik formája, az exudativ diatézis, a 2-6 hetes csirkék megbetegedése, ami a bőr alatti vizenyő és a nagy mennyiségű hasüregi savó jelentkezésében mutatkozik meg. Egyidejű E-vitamin-hiány következtében az erek fala megsérül, és az ereken keresztül kikerülő vörös vérsejtek a bőr alatt, valamint az izmokban tűszúrásszerű bevérzéseket okoznak.

Ez a kór a bárányok között is gyakran előfordulhat mint báránybénulás. Akkor alakul ki, ha annak a területnek a talaja, amelyiken a juh legel, nem tartalmaz elegendőt a nevezett ásványi anyagból, s így a fű nem szív fel magába kellő mennyiségű szelént. Emiatt pedig nem jut elegendő szelén az állatok szervezetébe. A szelénhiányos anyajuhoktól gyenge kisbárányok születnek, melyeknél mozgászavarok jelentkeznek, s az állatok akár mozgásképtelenekké is válhatnak.

A szarvasmarhák körében is előfordulhat a szelénhiány, amit ebben az esetben fehérhúsbetegségnek nevezünk, mivel kifehéredik az ebben szenvedő állatok húsa. S ugyancsak megjelenhet a kór a sertések körében is. Főleg a néhány hónapos malacok betegednek meg benne. A betegség izomelfajulással, elgyengüléssel, kötött mozgással, sok fekvéssel, az ízületek megduzzadásával jár együtt. Az általános elgyengülés mellett előfordulhat sárgaság, illetve nehezített légzés.

– Hogyan kezelik a beteg állatokat?

– Pótolni kell a szelént és az E-vitamint. Már vannak különböző készítmények, melyeket meg lehet vásárolni az állatpatikákban, s vagy a takarmányba kell keverni, vagy injekció formájában adjuk be. A beteg állat konkrét esetétől függően az állatorvos állapítja meg, hány injekciót kell beadni, vagy mennyi ideig kell a takarmányba keverni a gyógyszert.

Lajos Mihály