2014. február 23.

2014. február 20., 06:04 , 684. szám

„Mert az Emberfia azért jött, hogy megmentse, ami elveszett. Mit gondoltok? Ha egy embernek száz juha van, és eltéved közülük egy, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyekben, és nem megy-e el megkeresni az eltévedtet? Ha azután megtalálja, bizony mondom néktek, jobban örül neki, mint annak a kilencvenkilencnek, amelyik nem tévedt el. Ugyanígy a ti mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.” (Máté 18,11–14)

Egyik kedvelt énekünk így kezdődik: „Eltévedtem, mint juh, Eltévedtem, mint juh, A bűnösök útjára… (Magyar Református Énekeskönyv, 375. dicséret 1. verse) Az egy eltévedt juhot megkeresni nagy elszántság és nagy szeretet bizonyítványa. A János 10,3-ban olvasható, hogy a pásztor juhait név szerint ismeri. Mit tanít ez az igeszakasz? Két pásztori magatartást tanít nekünk: 1. A pásztor keresi az „egy eltévedtet”. 2. A pásztor örül a megtalált juhnak.

1. A pásztor keresi az „egy eltévedtet”. Egy vasárnapi istentiszteleten, ha 99-en jelen vagyunk, örülünk. Tudjuk-e azt, hogy hétről-hétre az „egy eltévedt” juh, ránk vár? A juh a bűn vermében, szakadékában téblábol, nem látja, nem ismeri fel a kiutat, a megmenekülést, a megoldást az életében. Nem néz fel! Csak lehajtott fejjel, álló helyzetben süllyed mélyebbre. Az élete rendbetételének az esélyét nem hiszi, azért, mert a biztonságban lévő 99-től régen távol van. Az eltévedt 1% is nagyon fontos az Isten számára. Neked fontos-e? Ismersz-e eltévedtet? Bátorítsd, hívd vissza, aki megtévedt és eltévedt, ne mondj le róla!

2. A pásztor örül a megtalált juhnak. Egy kirándulás után, „kellemesen elfáradva” érzéssel eltelve észleltem, hogy a pénztárcám nincs a zsebemben. Jött a bénultság, a stressz, a gyors agyműködés, az emlékfoszlányok keresése, amikor még megvolt. A válasz megszületett: a vonaton még megvolt, ott kell lennie! Következett a futás. Ott volt! Örültem, hogy megvolt! Rácsodálkoztam, hogy a következő útra indulni szándékozó utasok nem találták meg, ami az enyém. Köszönöm Uram!

Az én örömömnél nagyobb volt a pásztor öröme, amikor megtalálta az elveszett juhot. Lukács 15, 7-ben olvashatjuk: „…nagy öröm lesz a mennyben egyetlen megtérő bűnösön…” Jézus Krisztus, a menny, a lelkipásztor, a gyülekezet szintén örül egyetlen bűnös és eltévedt, de megtért embernek.

Pápai Gábor,
nagygejőci református lelkipásztor