„Busójárás” a Nagyberegi Tájházban

2014. február 20., 06:04 , 684. szám

Folytatódott a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében február 6-án kezdődött, a Nagyberegi Tájházban heti rendszerességgel zajló programsorozat: a szervezet munkatársai legutóbb február 13-án farsangi kézműves délutánt szerveztek, melyre a helyi ifjúságot várták.

Gál Adél, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet munkatársa lapunk tudósítójának elmondta, hogy az elmúlt évhez hasonlóan idén is a szervezet hagyományőrző műhelyének keretein belül szerveződnek az itt zajló programok, és tavaly óta a cél sem változott: a foglalkoztatások révén próbálják a nagyberegi tájházat élővé tenni. „Továbbra is úgy igyekszünk megszervezni ezeket a délutánokat, hogy ne pusztán egyszerű kézművesfoglalkozások, hanem interaktív alkalmak legyenek gyermekjátékokkal és előadásokkal. Erre van is lehetőség, hiszen a magyar népi kultúra igen gazdag, és egy-egy jeles nap vagy időszak számos kulturális érdekességet tartogat a látogatóknak.”

A szervezők ez alkalommal a farsangi időszakot igyekeztek népszerűsíteni, mégpedig annak kézműves vonatkozásait. Nem kellett Mohácsra mennie annak, aki „busójárást” kívánt látni: ehhez elég volt ellátogatni a Nagyberegi Tájházba, ahol kézműves­foglalkozások keretein belül főként a busóálarcok készítésének fortélyai váltottak ki nagy érdeklődést a gyerekekből. A munka menetét a közben tartott előadások is motiválták, hiszen elhangzott a busójárás érdekes története. A papír, szösz, kukoricacsutka, csuhé és más anyagok felhasználásával készülő maskarák mellett kiszebábuk is kikerültek a szorgos kezek alól.

A következő alkalom szintén a farsangi időszakról fog szólni: az érdeklődők számára akkor az ehhez a kultúrkörhöz tartozó gyermekjátékok elsajátítására nyílik majd lehetőség. A szervezők a jövőbeli alkalmakra továbbra is csoportok jelentkezését várják. Érdeklődni a 0665295949-es telefonszámon lehet.

F.Zs.