A hónapos retek hajtatása II.

2014. február 20., 06:04 , 684. szám

A hónapos retek rövid tenyészideje és hidegtűrése miatt a fóliás termesztés egyik fontos növénye Kárpátalján. (Folytatjuk e népszerű haszonnövényünk hajtatását bemutató írásunkat.)

A magot kisebb területen szemenként, nagyobb felületen sorba vetjük. A gépi soros vetést kelés után egyelni kell a megfelelő távolságra. A kézi szemenkénti vetéshez lyuggatódeszka vagy lyuggatóhenger segítségével készítik elő a kb. 2 cm mélységű lyukakat, ami egyben az állomány sűrűségét is megadja.

Mindig nagy magvakat vessünk. Nagyobb mag esetén gyorsabb, dinamikusabb a kelés és gyorsabb, egyenletesebb a növény fejlődése. Az osztályozott vetőmag használatának további előnye, hogy az érés egyenletesebb és a termés 1-2 menetben betakarítható.

A vetést cirokseprűvel betakarjuk, majd finom porlasztású szórófejjel beöntözzük. A kelést elősegíthetjük, ha használt fóliával takarunk a csíranövények megjelenéséig.

A kedvező hőmérséklet kelés idején 20°C. E hőmérsékleten a retek már 3-4 nap múlva kikel. Szikleveles korban nem szereti a meleget, ekkor nappal 10-13, éjjel pedig 6-7°C a megfelelő hőmérséklet.

Lombleveles korban 13°C a megfelelő hőmérséklet a növénynek. Nappal teljes fényben 18-20°C-t, borult időben 13°C-t, illetve éjjel 6-8°C-t igényel a retek. Ne feledjük, hogy a magasabb hőmérséklet mindig gátolja a gumó növekedését és segíti a lomb megnyúlását.

A gyors növekedés és a jó minőség a folyamatos és kielégítő vízellátás függvénye. A tenyészidő folyamán rendszeresen kell öntözni. Március előtt hetenként egyszer, később kétszer, sőt háromszor is szükséges lehet vizet kijuttatni. Az öntözési norma kicsi, alkalmanként 10-12 mm. Törekedjünk arra, hogy a lombozat gyorsan felszáradjon a locsolás után!

A hónapos retek rövid idő alatt betakarítható. Tavasszal ehhez 25–40 nap, késő télen 50–60 nap szükséges. Az idén nem érdemes siettetni a vetést, mert viszonylag későn lesz mindkét húsvét, márpedig a Nagyhét első három napját érdemes megvárni az értékesítéssel.

A retek akkor szedésre érett, ha a gumó elérte a fajtára jellemző méretet. Ez a kisgumójú fajtáknál 30 mm, a nagytestű vajreteknél 40-45 mm. A termesztőknél gyakran előforduló hiba, hogy nem győzik kivárni a szürettel az optimális gumónagyságot, így viszont több darabot kell egy csomóba kötni és jelentősen csökken az elérhető bevétel. A piac tekitnettel van a megfelelő csomónagyságra, azonban a nagygumójú fajtákból ne kerüljön 10-13 darabnál több egy csomóba.

Előfordul, hogy a gazdák maguk állítják elő a retek vetőmagját. Ilyen esetben elengedhetetlen a magvak csávázása. Kisebb tétel esetén jó megoldás, ha kilogramonként néhány ml tejet vagy cukros vízet a nejlonzacskóba helyezett vetőmagra öntünk és a magokkal jól összerázzuk. Ezután a tejet leöntve a kimért csávázószert (Agrocit, Topsin-M70WP, Orthocid 50 WP, Polthiuram) töltjük a zacskóba, majd addig rázzuk, amíg a magvakon az egyenletes vegyszerfedést el nem érjük. A csávázott vetőmagot ezután vékony rétegben, szellős helyen kiterítve megszárítjuk, s miután megszáradt, tetszés szerint vethető vagy tárolható a felhasználásig.

A retek rövid tenyészideje során megjelenő kártevők és betegségek száma nem jelentős, így viszonylag kevés növényvédelmi beavatkozással termeszthető.

Már szikleveles kortól meg kell kezdeni a védekezést a retekperenoszpóra és a retek albúgós betegsége ellen. Védekezésre a Buvicid K, Captan 50WP, Orthocid 50 WP szerek valamelyikét kell használni. A lombfejlődés, gumófejlődés idején döntő fontosságú a retekperenoszpóra elleni védekezés, mert nemcsak a lombvédelmet, hanem a gumó egészségét is szolgálja.

Azokban a fóliaházakban, ahol a hajtatásnak hagyományai vannak, a gyökérlégy ellen is védekezni kell. E célra a piretroid hatóanyagú rovarölőszerek – Decis 25 EC, Chinetrin 25 EC, Sherpa – felelnek meg a legjobban.

A fólia szélein, nedves élőhelyeken a hajtatott retek gyakori kártevője a házatlan csiga. Ellene Delicia és Mesurol szerekkel védekezhetünk.

Ha számíthatunk a lótücsök károsítására, ellene az előző növényállomány lekerülése után védekezhetünk talajfertőtlenítő szerekkel – Basudin 5G, Diazinon 5G, Galition stb.

Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodó, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója