A parlament döntött: kivonják a rohamrendőrséget Kijevből

Gajdos elhagyta a Régiók Pártját

2014. február 21., 09:58

Február 20-án, csütörtökön napközben is tovább folytatódtak a véres összecsapások Kijevben a rohamrendőrség és a tüntetők között, melyek mindkét oldalon súlyos áldozatokat követeltek. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium legfrissebb jelentése szerint csütörtök estéig 75 ember vesztette életét a kedd óta tartó zavargásokban.

Mint a BBC hírül adta, Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese elismerte, hogy a helyzet teljesen kicsúszott az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzéki vezetők ellenőrzése alól. Javasolta, hogy azonnal menesszék a parlament elnökét, s a házelnöki tisztséget adják át az ellenzéknek. Majd indítványozta, hogy a Legfelsőbb Tanács képviselői válasszanak új, mindegyik parlamenti frakció által támogatott miniszterelnököt.

Arszenyij Jacenyuk, a Batykivscsina (Haza) párt parlamenti frakciójának vezetője a súlyos belpolitikai válság megoldásáról, a vérontás megfékezéséről folytatott tárgyalásokat a Kijevbe érkezett német, francia és lengyel külügyminiszterrel. A találkozón kijelentette, miszerint az ellenzéki vezetők lassan már nem tudják kordában tartani a kormányellenes tüntetőket. S annak a véleményének adott hangot, hogy csak egy fegyvermentes övezet létrehozásával és a konfliktusnak az utcáról a parlamentbe történő „átterelésével” lehet megakadályozni az összecsapások folytatódását.

Kijev polgármestere, Volodimir Makejenko kilépett a kormányzó Régiók Pártjából. Csütörtök estéig hét parlamenti képviselő, köztük Gajdos István, Iván Buskó, Mihajlo Lanyó, Vaszil Kovács, Szerhij Mosák is elhagyta a pártot. Mint az Index írja, az este folyamán a parlament döntést hozott arról, hogy kivonják a rohamrendőrséget Kijevből, a hatóságok befejezik az „antiterrorista akciókat”, és szabadon engedik a letartóztatott tüntetőket. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint Viktor Janukovics államelnök kész rá, hogy még az idén kiírja az előrehozott elnökválasztást.

A nyugat-ukrajnai megyékben önbíráskodó tömegekről, a csernyivci megyei kormányzó erőszakos lemondatásáról és Voliny megye régiók párti vezetőjének, Olekszandr Baslakenkónak foglyul ejtéséről cikkezik az orosz sajtó. A Lifenews orosz televízió internetes oldalán közölt beszámoló szerint a volinyi kormányzó lemondását követelő tüntetők megverték Baslakenkót, aki viszont – mint a Rosszija 24 állami televízió hírül adta – a bántalmazás ellenére sem írta alá a lemondását.

Kárpátalja-összeállítás