Fegyverrel fenyegették a csapi vámparancsnokot?

2014. február 24., 17:12

Szerhij Harcsenko azt állítja, hogy a Jobb Szektor (Právij Szektor) ultrái fegyverrel kényszerítették a Csapi Vámhivatalnál uralkodó korrupció leleplezésére.

Az országos tévécsatornáknak adott interjújában a vámparancsnok elmondja, hogy a hétvégén otthon tartózkodott, amikor a helyettese által a munkahelyére csalták, ahol ismeretlenek lefogták, és a megyeházára kísérték. Ott pisztollyal és kalasnyikovokkal felfegyverzett, magukat a Jobb Szektor aktivistáinak mondó civilek várták, akik életveszélyesen megfenyegették őt és a családját, majd elétettek egy papírt, amelyen az előre megírt „beismerő vallomása” állt. Ezt meg kellett tanulnia, és el kellett mondania a kamerák előtt, valamint ott helyben megíratták vele a felmondólevelét.

Amikor ellenkezni próbált, kivezették a épület elé, ahol egy oszlophoz kötözték. Miután ily módon megtörték és megalázták, eleget tett a követelésüknek, amit követően szabadon távozhatott. Azzal a kikötéssel engedték el, hogy az alkalmazott kényszerintézkedésekről senkinek nem beszél, és feljelentést sem tesz, különben a családja látja kárát.

Olekszandr Szacsko, a Jobb Szektor kárpátaljai szervezetének vezetője cáfolta, hogy bármilyen kényszert alkalmaztak volna Szerhij Harcsenkóval szemben. A szélsőséges szervezet aktivistája azt állítja, hogy a Csapi Vámhivatal lemondatott parancsnoka önként tett vallomást.

A celluxszal gúzsba kötött Szerhij Harcsenkót a mellére tűzött „A vámhivatal korruptja” felirattal szombaton állították pellengérre az ungvári megyeháza előtt. Egy videofelvételen Szerhij Harcsenko töredelmes vallomást tett az ukrán–magyar határforgalmat is ellenőrző vámhivatalt behálózó korrupciós rendszerről. Azt is elmondta, hogy a vesztegetési összegek miképpen vándoroltak át a kijevi kormányhivatalnokok zsebébe.

Palkó István