Elmaradtak a várakozásoktól hódeszkásaink

2014. február 27., 01:05 , 685. szám

Az ukrán küldöttség összességében elégedett lehet a vasárnap befejeződött téli olimpián elért eredményekkel. Húsz év után ismét ukrán aranyérmet osztottak ki, amelyet Szocsiban a játékok utolsó előtti napján sílövészetben a női 4x6 kilométeres váltó – Vita és Valentina Szemerenko, Olena Pidhrusna, és Júlia Dzsima – szerzett ennek, az utóbbi hetekben alaposan meggyötört nemzetnek. Korábban Vita Szemerenko már szerzett egy bronzérmet, így 1994 után az ukránok a legsikeresebb téli olimpiai mérlegét mondhatják magukénak.

Ami az olimpia kárpátaljai résztvevőit, Csundák Annamáriát és Penyák Józsefet illeti, hódeszkásaink ugyan helytálltak, de összességében elmaradtak a remélt eredménytől.

Annamária parallel óriásműlesiklásban és parallel műlesiklásban is a 21. helyet szerezte meg, míg az ugyancsak ungvári snowboardosunk, Penyák József előbbi számban a 23., utóbbiban a 19. helyezést érte el, így mind a négy versenyszámban lemaradtak a 16-os döntőről.

Lapzártánkkor versenyzőink még csak úton voltak hazafelé, így telefonon Annamária édesanyját, Csundák Marinát sikerült elérni, aki egyben trénere is lányának.

„A kiutazáskor ugyan Annamari és József is bízott a döntőben, de végül ez egyiküknek sem jött össze. Igaz, hogy Szocsiban minden idők legerősebb mezőnye gyűlt össze a snowboardosoknál, a már nyolcaddöntőt jelentő 16. és az ő helyezésük között szinte csak tizedmásodpercek döntöttek. Rendkívül színvonalas verseny volt, alig akadt hibázó a vetélytársak között. A körülményekre ugyan nem lehetett panaszuk, de ne feledjük, hogy az itthoni sajnálatos események után mekkora lelki teherrel kellett rajthoz állniuk. A huszonkettedikei, második versenyszám előtt Annamáriában még az a gondolat is felvetődött, hogy nem áll ki a versenyre – mint ahogy azt tiltakozásképpen egyik olimpikon szobatársa meg is tette –, de hosszas beszélgetés után sikerült meggyőznöm arról, hogy ez nem lenne helyes cselekedet. Belátta, hogy az olimpián ő nem személyeket, vagy valamilyen kormányt képvisel, hanem az ukrán színeket, így erkölcsi kötelessége is, hogy ne hagyja cserben nemzetét.”

A hosszas felkészülés és versenyek után most a jól megérdemelt pihenő következik sportolóink számára.

(tamási)