Mesterlövészek háborúja

2014. február 27., 01:05 , 685. szám

A kormányellenes tüntetők és a karhatalmi erők között múlt kedden újra fellángolt kijevi utcai harcok szerdán és csütörtökön könyörtelen háborúskodásba torkollottak, amely során mindkét részről lőfegyvereket vetettek be.

A rendvédelmi egységeknek szerdán csak elkeseredett és véres küzdelem árán sikerült visszaszorítani a tiltakozókat a kormányzati negyedből a Majdanra. Kijevben ezenközben gyakorlatilag rendkívüli állapotot vezettek be: lezárták a városba vezető utakat, nem járt a metró, a tiltakozóktól visszafoglalt területeken néhol maguk a hatóságok építettek torlaszokat vasbeton tömbökből. Már ekkor feltűnően sok volt a lőfegyver okozta sérülés a mintegy kéttucat áldozat és több száz sebesült között.

Bár korábban Pavlo Lebe­gyev védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg nem avatkozik be a hatalom és a nép konfliktusába, Mikolajivből és Dnyipropetrovszkból szerdán mégis különleges alakulatokat vezényeltek Kijevbe. Olekszandr Jakimenko, az SZBU vezetője ugyanaznap bejelentette, hogy a titkosszolgálat terroristaellenes műveletbe kezd Ukrajnában, miután a radikális csoportosulások tevékenységükkel ukrán polgárok millióinak életét fenyegetik. Az akcióba bevonták a belügyminisztériumot, a védelmi minisztériumot, az állami határőrszolgálatot és a helyi hatóságokat.

Úgy tűnt, hogy csütörtökre virradóra sikerül tűzszünetet kötniük a szembenállóknak, hajnalban azonban kiújultak az összecsapások, amiért a felek egymást okolták. Miután az éjszaka folyamán a Majdanon tiltakozók a hatóságok minden igyekezete ellenére jelentős utánpótlást kaptak vidékről, a reggeli órákban ellentámadásba mentek át, és sikerült visszafoglalniuk a tér azon részét, ahonnan előző nap a rendőrség kiszorította őket. A Hrusevszkij utcánál visszavonuló belügyi csapatok állományából több kiskatona megadta magát a Majdan önvédelmi alakulatainak, miután tisztjeik elfutottak.

A harcoknak egyre több halottja és sok sérültje volt. A Belügyminisztérium közlése szerint a tiltakozók által megszállt konzervatórium épületéből mesterlövész nyitott tüzet a Berkut különleges alakulat és a belügyi csapatok katonáira, minek következtében több mint húszan megsérültek közülük. De mesterlövészeket vetettek be a hatóságok is, akik a Majdan barikádjai mögül kimerészkedő tüntetőket vették célba. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) akkor azt közölte, hogy az Ukrajina Szállóból tüzelő mesterlövészek az egyik fővárosi bűnözői csoportosuláshoz tartozhatnak. Az interneten megjelent fotók, illetve a különleges alakulatokhoz tartozó katonák közzétett rádióbeszélgetései azonban egyértelművé tették, hogy az Insztitutszkaja utcánál a hatalom által bevetett mesterlövészek tüzeltek saját honfitársaikra. Végül nyilvánvalóvá vált, hogy a hatóságok a karhatalmi alakulatok felfegyverzése mellett döntöttek, de a tiltakozók oldalán is egyre több volt a fegyver. A tiltakozók és a rendőrség közötti korábbi dulakodásokat egyre gyakrabban nyílt tűzharc váltotta fel.

A harcoknak és a további vérontásnak a hatalom és a tiltakozók között péntekre létrejött rendezési terv, illetve a Legfelsőbb Tanács csütörtök esti ülése vetett véget. A képviselők határozatukkal megtiltották a lőfegyverhasználatot Kijevben, továbbá utasították a belügyi és katonai alakulatokat, hogy ne hagyják el állandó állomáshelyeiket. A honatyák ezenkívül elrendelték, hogy az SZBU állítsa le terroristaellenes akcióját.

A veszteségek azonban már így is rendkívül súlyosak voltak. A vasárnapi hivatalos közlés szerint az összetűzések kezdete, azaz kedd óta 82 ember halt meg Kijevben, 622-en fordultak orvoshoz, közülük 405-en kórházi ápolásra szorultak.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja.ma/Kárpátalja)