Minden hatalmat Turcsinovnak

Csütörtökre halasztották az új kormány megalakítását

2014. február 27., 01:05 , 685. szám

Az ukrán parlament Olekszandr Turcsinov házelnököt bízta meg vasárnap az államfői feladatok ellátásával az új államfő hivatalba lépéséig.

A határozatot a 450 tagú parlament 285 képviselője támogatta. A szavazáskor 339-en voltak az ülésteremben. A dokumentum szerint a házelnök látja el az elnöki feladatokat az új államfő hivatalba lépéséig. Olekszandr Turcsinov házelnök vasárnap utasította az ukrán törvényhozás képviselőcsoportjainak vezetőit, hogy keddig állapodjanak meg az új parlamenti többségről és az új kormány összetételéről. „Utasítom a frakciók és képviselői csoportok vezetőit, hogy azonnal kezdjenek konzultációkat az új parlamenti többség és a nép bizalmát élvező kormány létrehozására” – jelentette be a házelnök. A kormányalakítást azonban azóta csütörtökre halasztották. A kormányalakítás egyik vitatott pontja, hogy milyen szerepet kapjanak a Majdan aktivistái. A Majdan tüntetői nem pártembereket akarnak a kormányban, hanem makulátlan múltú szakértőket. Szerintük nem lehetnek a kormány tagjai, akik 2010-től a végrehajtói szervek vezetői vagy az elnöki hivatal munkatársai voltak. Kizárták még a száz leggazdagabb ukránt is.

A parlament korábban leváltotta Viktor Janukovics megbuktatott elnök több bizalmasát és helyükre új embereket nevezett ki, de még meg kell választania a miniszterelnököt. Egyelőre még nem tudni, hogy ki lesz a miniszterelnök; Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője és Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt egyaránt azt közölte, hogy nem kíván szerepet vállalni az új kormányban.

Ugyanakkor Klicsko megerősítette, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson. A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke még nem döntött az indulásáról; szóba került még Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjének és Petro Porosenko, a Rochen csokoládégyár és az ellenzéki Ötös tévécsatorna tulajdonosának neve, valamint Julija Timosenko indulása sem kizárt.

(MTI/Kárpátalja)