Behívásokra még nem került sor

A tartalékos tiszteket telefonon figyelmeztetik

2014. március 2., 14:23

Háborúra készül az új ukrán vezetés, miután Oroszország a nemzetközi felszólításra sem mérsékelte katonai tevékenységét az Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten. Emiatt teljes harckészültséget rendelt el a fegyveres erőknél az új ukrán vezetés.

– Ukrajna, mint ország kész megvédeni önállóságát, és meggyőződésünk, hogy Oroszország nem fog katonailag beavatkozni ukrán területen – mondta Arszenij Jacenyuk új ukrán kormányfő. Hozzátette, egy ilyen beavatkozás egy háború kezdetét és az ukrán-orosz kapcsolatok megszakítását jelentené.

Egyes ukrán hírforrások szerint, az ukrán hadkiegészítő parancsnokságok (війскомати) körbetelefonálják a hadköteleseket, hogy reggel 8.00 órakor jelenjenek meg a mobilizációs terveknek megfelelően. A újságok leginkábbAndrij Parubijra– Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára – facebookján megjelentekre hivatkoznak. „A segédem kapott ilyen értelmű telefonhívást. A mozgósításra az RNBO határozata alapján az egész ország területén kerül sor” – írja Parubij.

Azonban hivatalos behívásokra nem került sor Ukrajnában, sem Kárpátalján. Így ezek az információk egyelőre nem felelnek meg a valóságnak – írja a „Karpatszkij Objektiv”. A lap információi szerint arról van szó, hogy a hadkiegészítők tényleg felhívják a tartalékos tiszteket, arra kérve őket, hogy ne utazzanak el és legyenek készen arra az esetre ha mégis általános mozgósításra kerülne sor.