Az elmúlt hét eseményei Kárpátalján

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

Miközben fokozatosan ellenőrzése alá vonja a kárpátaljai helyzetet az új kijevi hatalom, az elmúlt napok megyei történéseinek összefoglalója még mindig leginkább bűnügyi krónikára emlékeztet.

Múlt szerdán a Kárpátalja megyei rendőrség parancsnokává nevezte ki Vaszil Turdaj rendőrezredest Arszen Avakov megbízott belügyminiszter. Az új megyei rendőrparancsnok mostanáig a Huszti járás rendőrségét vezette. Elődjét, Vaszil Varcaba tábornokot múlt hétfőn váltotta le tisztségéből a megbízott belügyi tárcavezető.

Másnap, azaz csütörtökön magukat tüntetőknek mondó, maszkot és golyóálló mellényt viselő emberek foglalták el Nagybereznán a járási tanács épületét. Előzőleg a járási önkormányzati épület előtt százötven fős tömeg gyűlt össze arra a hírre, hogy rendkívüli ülést tartanak a képviselők. A tanácskozás megtartását azonban Vaszil Kanyuk, az önkormányzat elnöke az országban uralkodó bizonytalan helyzetre hivatkozva elhalasztotta. Ekkor a tömegből kivált mintegy 70 álarcos, golyóálló mellényt viselő személy és berontott az épületbe, hogy lemondassa Kanyukot, aki akkorra elhagyta a helyszínt – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál. A jelentés szerint az agresszíven fellépő ismeretlenek, akik a testület feloszlatását is követelték, felmondásának megírására kényszerítették az önkormányzat hivatalában tartózkodó alelnökét.

Az orgánum szerint az álarcosok először a Jobb Szektor (PSZ) tagjainak adták ki magukat, majd miután a PSZ ezt megcáfolta, azt mondták, a helyi népi önvédelmi osztag nevében lépnek fel, de az utóbbi is elhatárolódott tőlük. A hírportál kiderítette, hogy az önkormányzati épületet elfoglalók egy része Mihajlo Lanyo, a kárpátaljai alvilágban Bljuk néven ismert, volt hatalompárti parlamenti képviselő embereiből áll, akik a legutóbbi ukrán parlamenti választások idején tömegesen vásárolták fel a szavazatokat főnökük számára Nagyberezna környékén.

Ugyanaznap magasnyomású kőolajvezetékek megcsapolásához használt eszközöket és több száz láda, zárjegy nélküli cigarettát találtak a rendőrök Beregszászban, az Igor Szviscso, Kárpátalja megye volt első kormányzóhelyettese érdekeltségébe tartozó vállalat telephelyén – jelentette a zakarpattya.net. ua.

Pénteken az Ungvári Nemzeti Egyetem Médiaközpontjának internetes portálján megjelent azoknak a minisztériumi rendeleteknek a másolata, amelyekkel március 3-ai hatállyal menesztették tisztségéből Fegyir Vascsukot, a felsőoktatási intézmény hatalompárti rektorát, s megbízott intézményvezetővé Volodimir Szmolanka orvosprofesszort, tanszékvezető egyetemi tanárt, a JeC megyei tanácsi képviselőjét nevezte ki az oktatási tárca. A dokumentum értelmében Vascsuk maga nyújtotta be a lemondását.

Minden bizonnyal véletlen egybeesés, hogy a zakarpattya.net.ua beszámolója szerint pénteken este álarcos ismeretlenek törtek be Mikola Vehes professzornak, az UNE volt rektorának otthonába. A betörők fegyvernek látszó tárgyakkal fenyegetve a professzort és feleségét pénzt és értéktárgyakat követeltek. A házigazda fia szembeszegült a betörőkkel, akik a dulakodás közben hasba lőtték áldozatukat, majd elmenekültek a helyszínről. Az esetről kiadott rendőrségi jelentés szerint a rablók légfegyvert használhattak.

Hétfőn több mint ezren tüntettek Munkács központjában az Ukrajna elleni orosz agresszió beszüntetését követelve. A város főterén összegyűlt tiltakozók előtt elmondott beszédében Lengyel Zoltán polgármester a helyi lakosság nevében követelte a megszálló orosz csapatok visszavonását a Krími Autonóm Köztársaság területéről. Reményét fejezte ki, hogy nincs messze az idő, amikor – mint fogalmazott – „a moszkvai Kreml falainál is megjelenik a Majdan” – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

Kedden elhagyták a tüntetők Ungváron a kárpátaljai megyei állami adminisztráció két hete elfoglalt épületét, miután a hétvégén kinevezték a megye új kormányzóját. A tüntetők elvonulása után kitakarították az épületet, amelyben kisebb javításokat végeznek. Helyreállítják az 1938-ban, a cseh időszakban készült ajtót, amit az épület elfoglalásakor törtek be a tüntetők egy utcai paddal – írja az MTI.

Ismeretlen elkövető kedd este Ungváron késsel támadt Viktor Scsadej megbízott ungvári polgármesterre, és súlyosan megsebesítette őt – adta hírül a mukacsevo.net munkácsi hírportál. A jelentés szerint a megbízott polgármester 21 órakor hagyta el hivatalát autójával, és észrevette, hogy követik. A helyzet tisztázása végett egy bár előtt leparkolt, és ezt tette az őt követő autó is, amelyből egy sportos testalkatú férfi szállt ki. A férfi mobiltelefonon beszélt, és sapkát viselt, de arcát nem takarta el. Amikor Scsadej a szórakozóhely felé indult, és elhaladt mellette, a férfi hátulról deréktájon megszúrta.

A polgármestert az ungvári városi kórház intenzív osztályára szállították. Az orvosok közlése szerint élete nincs veszélyben.

Az ungvári városi önkormányzat képviselői egy hete bízták meg a 2004-es narancsos forradalom idején játszott szerepe miatt kárpátaljai Che Guevaraként emlegetett Viktor Scsadejt, az utóbbi hónapok ungvári tüntetéseinek egyik vezetőjét a város vezetésével, miután lemondatták az előző polgármestert – emlékeztet az MTI.

(zakarpattya.net.ua/mukachevo.net/MTI/Kárpátalja)