Az oligarchák visszafogadása?

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

Hírek szerint a kijevi kormány helyi oligarcháknak ajánlaná fel a délkeleti megyékben a kormányzói tisztségeket.

A lépés célja állítólag a helyzet stabilizálása a térségben. Kijevben azt remélik, hogy így az állami eszközök mellett a nagyvállalkozóknak, Ukrajna leggazdagabb embereinek egyéni forrásait is sikerül alárendelni az ország területi egységének megőrzésére, az új hatalom konszolidálására irányuló erőfeszítéseknek.

A korrespondent.net beszámolója szerint Igor Kolomojszkij máris elvállalta Dnyipropetrovszk megye, Szerhij Taruta pedig Donyec megye irányítását. A Forbes magazin szerint 2,4 milliárd dolláros vagyonával Kolomojszkij a világ 828., Ukrajna harmadik leggazdagabb embere. Taruta 597 milliója a leggazdagabb ukránok között „csak” a 16. helyhez elegendő.

Sokak szerint ezzel Arszenyij Jacenyuk kormánya és a mögötte álló politikai erők gyakorlatilag elárulják a Majdan szellemiségét, hiszen az elűzött Viktor Janukovics korábbi elnök nemcsak Ukrajna orosz ajkú keleti részét, hanem az oligarchák hatalmát testesítette meg az ország lakosságának szemében.

Egyébként az elmúlt napokban Ukrajna 24 megyéjéből 18-ban nevezett ki új kormányzót Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő. Új adminisztrációvezetőt kapott Kárpátalja, illetve a már említett Dnyipropetrovszk és Donyeck megyék mellett Zsitomir, Voliny, Vinnica, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovohrad, Luhanszk, Lviv, Mikolajiv, Poltava, Rivne, Szumi, Ternopil, Harkiv és Herszon megye is.

(zn.ua/korrespondent.net/karpatalja.ma/MTI/Kárpátalja)