Az örökölt földrészleg privatizációjáról

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

„Örököltem édesanyám után egy családi házat és egy háztáji telket. A városi tanács még 2007-ben engedélyezte a két földrészleg privatizálását, ami azonban különböző okokból kifolyólag máig nem történt meg. Kezdeményezhetem-e a privatizációt a 2007-es engedély alapján? Privatizálható-e 0,10 ha terület háztelekként, további 0,15 ha pedig egyéni gazdálkodás céljaira? Nem jelent majd gondot, hogy a privatizációt engedélyező határozatot megboldogult édesanyám nevére állították ki?”

– Amennyiben birtokában van a városi tanács határozata, amely engedélyezi a szóban forgó földterület privatizációját, nem kell külön újabb engedély kiadását kérvényeznie az önkormányzatnál.

Ami a privatizálható különböző hasznosítású földterületek nagyságát illeti, Ukrajna földkódexének 121. paragrafusa értelmében Ukrajna polgárai az állami vagy kommunális tulajdonú földekből egyéni gazdálkodás céljára legfeljebb 2,0 hektár; építkezésre és az épület kiszolgálására, gazdasági épületek és építmények alá (háztáji földrészleg) faluhelyen legfeljebb 0,25 ha, nagyközségben legfeljebb 0,15 ha, városban legfeljebb 0,10 ha ingyenes magántulajdonba adására jogosultak. Vagyis ön kétségtelenül jogosult a levelében említett földterületek ingyenes privatizációjára.

Figyelembe kell venni, hogy amikor jelen cikkben a földrészlegek ingyenes tulajdonba adásáról esik szó, azt úgy értem, hogy a városi tanács ingyenesen dönt a földterület magánkézbe adásáról a polgár javára. Azonban az ehhez szükséges műszaki dokumentáció (a földtulajdont igazoló állami okirat) megszerzése végett önnek az erre szakosodott, a megfelelő állami licenccel rendelkező intézmények valamelyikéhez kell fordulnia, amelyek szerződéses alapon, a megfelelő díj megfizetése ellenében elkészítik azokat.

Miután öröklés útján szerzett földtulajdonról van szó, a privatizáció előtt a hagyatéki eljárást lebonyolító közjegyzőtől kérnie kell az örökséghez való jogát alátámasztó igazolást, hiszen a városi tanácsnál követelni fogják öntől azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják a tulajdonjogát a privatizálandó földterületekre. Emellett a városi tanácsnál kérik majd a privatizálandó földterületek vázlattervét is, azok pontosított méreteivel.

Azt követően, hogy megszerezte az örökséghez való jogát igazoló dokumentumot és a földterületek műszaki dokumentációját, a városi tanács ezek, illetve saját korábbi döntése alapján az ön nevére módosítja a földtulajdon privatizációjára vonatkozó korábbi határozatát, s azután az ön erre vonatkozó kérvénye nyomán megindulhat a tulajdonképpeni privatizációs eljárás. Arról, hogy a fentebb említetteken kívül milyen további okmányok benyújtására lesz szükség a közjegyzőnél, illetve a városi tanácsnál, célszerű személyesen tájékozódni az említett hivatalokban.