Ha ez igaz Ukrajna újra felrobbanhat

Újabb lehallgatási botrány

2014. március 6., 16:02

Egy, az észt külügyminiszter és az EU külügyi főképviselője közötti állítólagos kiszivárgott telefonbeszélgetésben a két politikus arról beszél, hogy a kijevi orvlövészek nem Janukovics emberei voltak, hanem az ellenzéki koalíció bérelte fel őket – írja a Putyinhoz közeli Russia Today.

Az angol nyelvű orosz hivatalos lap, a Russia Today azt írja, hogy kiszivárgott az észt külügyminiszter, Urmas Paet és Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője közötti múlt heti telefonbeszélgetés, amelyben a kijevi orvlövészek is szóba kerültek.

Mint ismert, februárban Kijevben háztetőkről ismeretlen orvlövészek lőtték az utcákon az embereket, melynek közel 100 ember esett áldozatul. Hogy pontosan kik voltak a lövészek, azt máig nem lehet pontosan tudni.

A kiszivárgott állítólagos telefonbeszélgetésben Catherine Ashton és Urmas Paet azután beszélgetnek, hogy az észt külügyminiszter február 25-én Kijevben járt, és találkozott ellenzéki, valamint kormánypárti képviselőkkel is. Az észt politikus tájékoztatja Ashtont arról, hogy mit tapasztalt, mint mondja, rendkívül aggasztónak látja a helyzetet, főleg azért, mert a tüntetők egyáltalán nem bíznak a politikusokban és nem csak kormányváltást szeretnének, hanem valódi reformokat is.

Paet ezután megemlíti, hogy a tüntetők egyik vezetője, Olga Bogomolec, aki egyébként orvos, azt mondta neki, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy az orvlövészek nem csak tüntetőket lőttek, hanem rohamrendőröket is, mert ugyanolyan golyókat találtak mindkét oldal áldozataiban.

Az észt külügyminiszter a felvételen hozzáteszi, hogy igen aggasztó az, hogy az ellenzéki koalíció nem is akarja kivizsgáltatni, hogy kik voltak az orvlövészek, de egyre erősebb az a gondolat, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics elnök áll, hanem valaki az új koalícióból.

Ashton azt válaszolja a felvetésre, hogy ezt ki kell vizsgálni.

Urmas Paet szerdán megerősítette, hogy a felvételen ő hallható, és hogy tényleg beszélt múlt héten Catherine Ashtonnal közvetlenül azután, hogy hazatért Kijevből. Paet emellett nem kívánta kommentálni a felvétel tartalmát, mint mondta, előbb meg kell hallgatnia. Hozzátette, igen aggasztónak találja azt, hogy lehallgatták a beszélgetést, és azt mondta, hogy szerinte nem véletlen, hogy ez a felvétel most szivárgott ki.

Paet hozzátette, a kijevi látogatásakor hallott pletykákról számolt be Ashtonnak, így többek között arról is, hogy mindkét oldalhoz tartozó orvlövészek lőtték az embereket az ukrán fővárosban. A miniszter azt mondta, hogy a szivárigtatók az új ukrán kormányt akarhatják lejáratni.

A Russia Today-jel Catherine Ashton szóvivője közölte, nem kommentálnak kiszivárgott telefonbeszélgetéseket.

Olga Bogomolec, akire az észt külügyminiszter hivatkozott azt mondta, mivel neki nem volt hozzáférése a katonákhoz és a rendőrökhöz, ezért nem tudja, hogy milyen sebesüléseik voltak, de kérte, hogy vizsgálják ki a Majdanon történt haláleseteket. Az orvos tagadta, hogy azt mondta volna az észt külügyminiszternek, hogy a tüntetőket és a rendőröket ugyanolyan módon lőtték volna le.

hvg.hu