Az éjszakai munka díjazásáról

2014. március 13., 06:32 , 687. szám

„Mérlegelőként dolgozom egy agráripari vállalatnál havi 1500 hrivnyáért. A vezetőség nemrég közölte, hogy ezen túl éjszakai műszakban is dolgoznunk kell. Az éjszakai munkaórákért 50 hrivnya pótlékot fizetnek. Kérem, írja meg, hogy igazságos-e ez a fizetség? Milyen bérezés jár az éjszakai munkáért?”

– A Munkatörvénykönyv 54. paragrafusa értelmében a kijevi idő szerint este 22.00 óra és reggel 6.00 óra között végzett munka minősül éjszakainak. Az éjszakai műszaknak egy órával rövidebbnek kell lennie a nappalinál. Az ilyen munkavégzésért kiemelt bérezés jár. A bérezés konkrét mértékét az ágazati és regionális bérmegállapodások és a vállalati kollektív szerződések szabályozzák, de az éjszakai munka díjazásának legalább 20 százalékkal magasabbnak kell lennie a nappali órabérnél minden éjszakainak minősülő munkaóra után.

A levélben közöltekből nem tudom megítélni, hogy igazságos-e az önnek felajánlott munkadíj, még azt sem, hogy jogszerű-e. Azt javaslom, forduljon a vállalat könyvelőjéhez, aki tájékoztatja az önre vonatkozó ágazati, regionális vagy vállalati bérmegállapodásról, illetve akivel kiszámíthatják, hogy a felajánlott pótdíjjal együtt éjszakai órabére legalább a törvényben megállapított minimális 20 százalékkal magasabb lesz-e a nappalinál.