Kápolnabúcsú a Sztojka-líceumban

2014. március 13., 06:32 , 687. szám

Március 9-én, nagyböjt első vasárnapján került sor a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum 2006-ban a szebasztei negyven szent vértanú tiszteletére felszentelt kápolnájának búcsúünnepére, amelyen a líceum diákjain, dolgozóin kívül részt vettek a testvérintézmény, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai és tanárai is.

A kápolnabúcsú szentliturgiával vette kezdetét, amelyet a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese és áldozópapjai vezettek. Levcsenkó Róbert, beregdédai áldozópap ünnepi prédikációjában először az igazhitűség vasárnapjának (nagyböjt első vasárnapja) jelentéséről és fontosságáról beszélt. E napon görögkatolikus egyházunkban az ikonok tiszteletére gondolunk, s arra emlékezünk, hogy a 700-as években indult képrombolás után 843 nagyböjtjének első vasárnapján az ikonok végleg visszakerültek a templomba. Majd a Szebaszte városában vértanúhalált halt légiósokról beszélt, akik inkább vállalták a halált, mintsem azt, hogy pogány isteneknek hódoljanak. Ezt követően a János Evangéliuma első fejezetének 44–51. verséből hirdetett igeszakaszra tért át. A történet előzményéről, Keresztelő Szent Jánosról s útmutató szavairól szólt: „Íme az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit.” E szavak hatására kezdte el a történetben szereplő András követni az Urat.

– Ti sem vagytok különbek, mert nektek is voltak Keresztelő Jánosok az életetekben, akik elindítottak egy útra – szólt a diákokhoz Róbert atya. – Ilyen szerepet vállalnak a tanárok, akik vállalták, hogy benneteket nevelnek. Szüleitek, keresztszüleitek voltak azok, akik rámutattak az Isten bárányára, akinek a követése fontos. Aztán jöttek a tanítványok, akik átvállalták ezt a szerepet, amit tovább kell vinni, aztán pedig nektek kell majd tovább gyümölcsöztetni. Amikor a szentekről beszélünk, nem gondolhatunk rájuk másképp, mint példaképekre. Őbelőlük kell merítenünk a bátorságot, a biztatást. Legfőképpen arra buzdítalak benneteket, hogy találjátok meg a helyeteket az életben. Mert sok feladat áll előttetek.

A liturgiát követően Demkó Ferenc esperes adta át a Milan Šašik püspök úr adományozta oklevelet Lődár Jenő batári parochusnak, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) vezetőjének, amiért kitartóan munkálkodik az ifjú nemzedék nevelésén és az egyházmegye felvirágoztatásán.

Az esemény a „búcsúvacsora” elköltésével zárult.

Espán Rita