Ki lőtt és kire Kijevben?

2014. március 13., 06:32 , 687. szám

Egymásnak homlokegyenest ellentmondó elképzelések láttak napvilágot az elmúlt napokban arra vonatkozóan, hogy miféle orvlövészek és milyen szándékkal lőttek a februári kijevi tüntetések résztvevőire és a velük szembenálló rendfenntartókra.

„Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból” – mondta Catherine Ashtonnak az észt külügyminiszter annak a telefonbeszélgetésnek a során, amelyet a még Janukovicshoz hű erők hallgattak le, s amelyet az index.hu is idézett.

Urmas Paet szerint különösen aggasztó, hogy az akkor már hatalomra készülő ellenzék jelezte, hogy ebben az ügyben nem kívánnak vizsgálódni. „Érdekes, folytassa” – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa. Paet arról is beszámolt, hogy a tüntetésen nagy elismerést szerzett Olga Bogomolec főorvos olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek igazolták, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanolyan fegyverekkel lőtték le, vélhetően ugyanazok az emberek.

Paet szerint a nyomozás hiánya azonnal diszkreditálja az új vezetést.

A beszélgetés nagy része Paet benyomásairól szólt, arról, hogyan viszonyulnak az emberek az új koalícióhoz, amelyre sokan bizalmatlanul tekintenek. Ashton pedig elmondta, hogy az emberek valóban változást akarnak Ukrajnában, és az új vezetés nem teheti ezt kizárólag a Majdan tüntetőire építve. „Ha csak barikádokat építenek, akkor nem tudunk pénzügyi segítséget nyújtani, hiszen nekünk partnerekre van szükségünk” – mesélte Ashton Paetnek azt ecsetelve, hogy mit mondott az ellenzék vezetőinek.

Érdekes egybeesés, hogy Hennagyij Moszkal rendőrtábornok, a Batykivscsina parlamenti képviselője a Zerkalo Tizsnya kijevi hetilapnak adott interjújában néhány nappal később cáfolta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Belügyminisztérium állítását, miszerint a Majdan környékén februárban, a zavargások idején kitört lövöldözést egy „harmadik erőt” képviselő mesterlövészek, azaz külföldiek provokálták volna ki.

A honatya emlékeztetett, hogy „hazafias érzelmű”, magas beosztású belügyi tisztek tájékoztatása alapján még január 27-én figyelmeztetett a Majdan erőszakos feloszlatására kidolgozott „Volna” (Hullám) és „Bumeráng” műveletek előkészítésére. Ezen akciók keretében az ukrán különleges alakulatok mesterlövészei parancsot kaptak, hogy ne csak a tiltakozókra lőjenek, hanem a rendőrökre is – tette hozzá Moszkal. Mindez szerinte a konfliktus eszkalálása végett történt, hogy ürügyet teremtsenek a Majdan felszámolására.

Moszkal azt mondta, a speciális belügyi alakulatoknak csak Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter adhatta ki a tűzparancsot. Mint jelezte, február 20-án maga a tárcavezető is elismerte, hogy kiadta a parancsot a fegyverhasználatra. A képviselő szerint ugyanakkor a „Volna” és a „Bumeráng” műveletek végrehajtására személyesen Viktor Janukovics adott engedélyt.

Moszkal egyben meggyőződésének adott hangot, hogy Valentyin Nalivajcsenko jelenlegi SZBU-elnök és Arszen Avakov belügyminiszter bejelentései egy „harmadik erőt” képviselő ismeretlen mesterlövészekről nem egyebek, mint a vezetőknek tekintélyük megszilárdítására, szervezeteik kimosdatására tett kísérletei.

(index.hu/zn.ua/karpatalja.ma/Kárpátalja)