Segít-e rajtunk a Nyugat? (II.)

2014. március 13., 06:32 , 687. szám

Az elmúlt napok hírei alapján a gazdasági kérdések iránt nemigen érdeklődő olvasókban esetleg az a benyomás alakulhatott ki, hogy bár a tavaly decemberben megígért 15 milliárd dolláros orosz támogatás befagyasztott nagyobbik hányada elúszott a kijevi belpolitikai válság és a Moszkvával megromlott viszony miatt – ráadásul Oroszország máris bejelentette, hogy emelni szándékozik az Ukrajnának szállított földgáz árát –, számítani lehet arra, hogy mintegy 15-20 milliárd eurónyi nyugati támogatás érkezik, ami lehetővé teszi, hogy elkerüljük az államcsődöt, s az élet visszazökkenjen a régi kerékvágásba. Ha azonban figyelmesebben olvassuk a híradásokat, kiderül, hogy ennek a sok milliárdnyi támogatásnak csupán egy igen szerény hányada tekinthető valóban segélynek, amellyel az ukrán kormány betömködheti a költségvetésen tátongó lyukakat, s esetleg biztosíthatja, hogy az elkövetkező hónapokban is folyósítsák a béreket és a nyugdíjakat. A pénz döntő hányadát csak igen szigorú feltételekkel folyósítanák.

Ukrajna összesen 11 milliárd euróhoz juthat a következő években az Európai Uniótól és a hozzá tartozó pénzügyi intézményektől – jelentette be minap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót, 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást nyújt, emellett pedig Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD).

A kedvezményes kölcsönből Brüsszel már rövid távon 610 millió eurót hajlandó Kijev rendelkezésére bocsátani, „feltéve, hogy az (ukrán) kormány megállapodást ír alá a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)” – tudtuk meg. Az MTI birtokába jutott egy belső bizottsági dokumentum, amelyben a brüsszeli testület azt írja, hogy az uniós szerepvállalás első számú feltétele az, hogy az ukrán kormány „reformorientált” legyen, és így az EU és a nemzetközi közösség tárgyalópartnere lehessen a következő időszakban.

Miután Kijevnek rendkívül sürgős volna a támogatás, máris megkezdődtek a tárgyalások az IMF-fel. Az ukrán kormány elkötelezett a gazdasági reformok iránt és jól halad azok megvalósításában – jelentette ki a megbeszélésekről szólva múlt pénteken Washingtonban Reza Moghadam, az IMF európai részlegének igazgatója.

Moghadam az IMF tényfeltáró küldöttségének tagja volt, amely az elmúlt napokban Kijevben vizsgálta az ukrán pénzügyek állapotát. Az európai ügyekért felelős IMF-vezető méltatta az ukrán kormánynak a gazdasági reform és az átláthatóság melletti határozott kiállását, elkötelezettségét és felelősségvállalását.

Nem feledhetjük azonban, hogy a valutalapnak korábban több segélyprogramja siklott ki már Ukrajnában, mert az előző kormányok nem tartották magukat reformígéreteikhez. A IMF-hitel feltételei jól ismertek: a gáz és a villamos energia lakossági fogyasztói árának növelése, a nyugdíjkorhatár további emelése, a költségvetési kiadások, ezen belül a szociális kiadások megnyirbálása stb.

Kijevi illetékesek jelenleg a hitelekről szólva egyrészt azt kommunikálják, hogy beleegyeztek a nyugati feltételekbe, másrészt – a lakosság irányában – folyamatosan arra utalgatnak, hogy a kölcsönadók esetleg mégiscsak készek lennének bizonyos engedményekre a szigorú reformintézkedések tekintetében.

Valójában azonban már az Ukrajna és az EU közötti társulási szerződés aláírásának tavaly őszi elmaradása meggyőzhetett mindenkit arról, hogy Európának nem áll szándékában finanszírozni az ukrán költségvetés hiányát, fenntartva ezzel az itteni amúgy sem túl magas életszínvonalat, és mellékesen biztosítva az aktuális kormány politikai túlélését. Azóta ráadásul olyan mértékben romlott a helyzet az országban, hogy Ukrajna a Nyugat minden esetleges jóindulata ellenére sem úszhatja meg egy igen szigorú megszorító csomag bevezetését annak minden gazdasági és politikai következményével egyetemben.

További gondot okozhat, hogy a tárgyalások az IMF-fel általában nemigen szoktak 1-2 nap alatt lezárulni. Azaz várni kell a mentőcsomag folyósítására, nem kezelhetjük máris kész tényként, hogy Ukrajnának sikerült elkerülnie az államcsődöt, hiszen az ukrán költségvetés helyzete katasztrofális.

Az egyetlen megoldást ebben a helyzetben talán az jelentené, ha az országban minden, a költségvetés megcsapolására kiépítet törvénytelen sémát és csatornát egy csapásra felszámolna az új kormányzat. Ennek azonban, mint sejthetjük, igen csekély a valószínűsége.

(zn.ua/pravda.com.ua/MTI/Kárpátalja)