’48-ra emlékeztek a főiskolán

2014. március 20., 07:26 , 688. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről, a Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék szervezésében március 14-én. A megjelenteket Bocskor Andrea tanárnő köszöntötte. Bozsik Béla beregszászi magyar konzul ünnepi beszédében kiemelte, hogy Magyarországon 1990-től tíz évenként sikerült elfogadni egy-egy olyan törvényt, amelyek mára megteremtették a határon túli magyarok jogegyenlőségét.

Dr. Csatáry György, a Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék vezetője az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit felidéző előadásában példák segítségével igyekezett rámutatni arra, hogy a töténetírásban milyen vitás kérdések, pontatlanságok és téveszmék alakultak ki a forradalmi eseményekkel kapcsolatban.

Az előadásokat Gál Natália és Kacsur András színművészek verses-zenés összeállítása követte, melyben közreműködött Császár István és Dracskó Béla is. Az ünnepséget az említetteken kívül megtisztelte jelenlétével Orosz Ildikó, az intézmény és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, valamint Radvánszky Ferenc kaszonyi református lelkipásztor. A megemlékezés során a főiskola kórusának köszönhetően felcsendültek a Himnusz, a Szózat és a főiskola himnuszának (II. Rákóczi Ferenc imája) dallamai.

A megemlékezés befejezéseként megkoszorúzták Kossuth Lajos és Petőfi Sándor beregszászi emléktábláját, a Petőfi-szobrot, majd a beregszászi református és katolikus temetőkben lévő egykori honvédok sírjait.

dózsa