A választókörzetek kétharmadában Fico győzött

2014. március 20., 07:26 , 688. szám

Robert Fico kormányfő és Andrej Kiska vállalkozó jutott a szlovák államfőválasztás második fordulójába a Statisztikai Hivatal (SÚSR) által vasárnap délelőtt nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint. Kitűnt, hogy a voksolás első fordulójában legtöbb szavazatot szerzett Robert Ficónak a választókörzetek közel kétharmadában sikerült győznie.

A negyedik közvetlen szlovák államfőválasztás első fordulójában Robert Fico kormányfő, a baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, az érvényes voksok 28 százalékát, a függetlenként indult Andrej Kiska vállalkozó pedig a második lett a szavazatok 24 százalékát megszerezve.

Az eredmény azt jelenti, hogy Robert Fico és Andrej Kiska jutott tovább az államfőválasztás március 29-re kitűzött második fordulójába, amelyből az a jelölt kerül majd ki győztesen, akinek az érvényes szavazatok egyszerű többségét sikerül megszereznie. A második fordulóba továbbjutottak személye és sorrendje megfelel a várakozásoknak, meglepetésnek számít azonban, hogy a voksolás a vártnál szorosabb eredményt hozott a továbbjutók között, mivel Robert Ficóra a felmérésekben jelzettnél kevesebben, Andrej Kiskára viszont többen szavaztak.

A szombati voksolás hivatalos végeredménye szerint a választás első fordulójában a harmadik legjobb eredményt Radoslav Procházka független parlamenti képviselő szerezte meg, az érvényes voksok mintegy 21,2 százalékával. A negyedik helyen a szavazatok 12,9 százalékát megszerezve a szintén függetlenként indult Milan Knazko színművész végzett. A Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula, aki a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltje volt, az ötödik helyen végzett, ő a szavazatok 5,1 százalékát kapta meg, és ezzel megelőzte a hatodik helyet megszerző Pavol Hrusovskyt, akit a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szlovák Kereszténydemokrata Unió–Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a Most–Híd szlovák-magyar párt alkotta úgynevezett Néppárti Platform indított, és akire a szavazók 3,3 százaléka voksolt. A többi jelölt három százalék alatti eredményt ért el.

(MTI/Kárpátalja)