Egyedi ajándék a KMKSZ-nek

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

Eredeti ajándékkal lepte meg fennállásának negyedszázados jubileumát az idén méltató Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Munkácsi Alapszervezetét Guthy István.

Lapunk olvasói emlékezhetnek rá, hogy a munkácsi nyugalmazott rádiómérnök és filatelista az elmúlt években számos alkalommal hívta fel magára a figyelmet az általa kifejlesztett különleges levelezőlapokkal, amelyek egyidejűleg több különböző módon, a képeslapkészítés szempontjából újdonságnak számító technikákat is bevetve emlékeztek meg egy-egy jeles évfordulóról vagy eseményről. Sokáig emlékezetes marad például az a honfoglaló magyarok vereckei bevonulásának 1115. évfordulójára készített A4-es formátumú, perforálással három önálló levelezőlapra bontható darab, mely Feszty Árpád híres körképének, A magyarok bejövetelének három részletét ábrázolja.

Ezek a levelezőlapok nem csupán a képes oldalaikkal „üzennek”, az említett „három az egyben” alkotás például számos további, a honfoglalás témájához és az évfordulóhoz kapcsolódó információt tartalmaz. Így ott, ahová hagyományosan a képeslapküldők üzenetüket szokták írni, Kovács Vilmos híres Verecke című versének egy-egy részlete olvasható. Hasonlóan „trükkös” levelezőlapok készültek többek között a nemzeti összetartozás napjának bevezetése, a neves kárpátaljai festő, Erdélyi Béla születésének 120. évfordulója alkalmából, a munkácsi magyarok találkozójának tiszteletére, vagy éppen abból az alkalomból, hogy ötvenéves lett az Omega együttes.

Guthy István ezekből a rendhagyó munkáiból gyűjtött össze egy sorozatot a KMKSZ közelgő jubileumi közgyűlése alkalmából, valamennyit az erre az alkalomra készült 38 mm-es, „Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség * 25 éves a KMKSZ” feliratú körbélyegzővel bélyegezte le, majd átadta Gajdos Olgának.

A Szövetség helyi alapszervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a mintegy tucatnyi érdekes munkát rövidesen a helyi magyarság egyik központjának számító könyvtárban szándékoznak elhelyezni – mihelyst befejeződik annak tatarozása –, ahol bárki megtekintheti azokat.

pszv