Igazságtalanul bírságolt a marosvásárhelyi csendőrség?

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

12 ezer lejes bírságot szabott ki a csendőrség a Siculitas Egyesületre, amely a székely szabadság napját szervezte. Az egyesület képviselője tételesen cáfolta a hatósági jegyzőkönyvben lévő állításokat.

Az autonómiától és puszta kiejtésétől is ideges román hatalom a március 10-i székely szabadság napja óta ontja magából az elítélő nyilatkozatokat. A rendezvény szervezőjére, a Siculitas Egyesületre 12 ezer lejes bírságot szabott ki a Maros megyei csendőrség. A hatóság jegyzőkönyvében három bírságtétel szerepel – mondta a Kossuth Rádiónak az egyesület képviselője.

Izsák Balázs kifejtette: a gyülekezési jogot szabályozó törvény szerint büntetendő, ha valaki betiltott demonstrációt tart, vagy olyat, amelyet előzőleg nem jelentett be. Izsák szerint a büntetés ebben az esetben jogsértő, ugyanis a rendezvényt bejelentették, érvényes betiltó határozatot pedig nem kaptak.

A második tétel még ennél is képtelenebb – hangsúlyozta. A szervezetet azért is megbüntették, mert állítólag túllépték az előzetesen bejelentett időkeretet, és a tervezett útvonalat sem tartották be. Izsák Balázs közölte, ez a megállapítás sem állja meg a helyét.

A vonatkozó törvény értelmében büntetendő, ha a szervezők nem szakítanak meg egy gyűlést, ha az rendbontásba torkollik. Izsák erre reagálva elmondta, hogy nem volt miért megszakítani a rendezvényt, ráadásul folyamatosan kapcsolatban álltak a csendőrség képviselőivel, és részükről sem volt olyan igény, hogy a rendezvénynek véget kell vetni.

Az egyesület képviselője a Határok nélkül című műsorban arról is beszélt, hogy a fenitek miatt a marosvásárhelyi bírósághoz fordulnak. Izsák Balázs hangsúlyozta: sok magyar és székely embert érhet jogsérelem, ám elsősorban a jogi utat érdemes választani, „fizetni csak akkor szabad, ha a jogorvoslati eljárás nem járhat sikerrel”. Esetükben a bíróságnak nincs más választása, mint érvényteleníti a bírságokról szóló jegyzőkönyvet – tette hozzá.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)