Menesztésekről döntött az ukrán parlament

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

Kedden és szerdán is ülésezett Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa. A parlamentben máris fejek hulltak.

Tegnap menesztette Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert az ukrán parlament. A javaslat csak másodszori nekifutásra ment át a törvényhozáson. Először nem kapta meg a kellő számú szavazatot, majd a frakciók közötti konzultáció után, amelyet a Vitalij Klicsko vezette Udar párt kezdeményezett, a képviselők újra szavaztak. Ekkor már 228 képviselő támogatta Tenyuh leváltását, amelyhez legalább 226 szavazatra volt szükség a 450 fős törvényhozásban. A döntéskor 310 képviselő volt jelen az ülésteremben.

Tenyuh a plenáris ülésen elhangzott felszólalásában a határozathozatal előtt maga közölte, hogy a krími helyzettel kapcsolatos tevékenységét ért bírálatok miatt kész távozni posztjáról. A tábornok egyúttal visszautasította azokat a képviselői próbálkozásokat, hogy egyszemélyi felelőssé tegyék meg mindazért, ami az ukrán hadsereg egységei körül történt az elmúlt időszakban a félszigeten és a szárazföldi Ukrajnában.

A parlament Mihajlo Koval határőrtábornokot választotta a tárca új ideiglenes vezetőjének. Kinevezését a 314 jelen lévő képviselő közül 251-en támogatták. A javaslatot az államfői tisztet ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök terjesztette a törvényhozás elé azután, hogy konzultált a politikai pártok és a fegyveres erők képviselőivel.

A plenáris ülésen szavaztak Turcsinov leváltásáról is a házelnöki tisztről, ezt azonban mindössze ketten támogatták a 289 jelen lévő képviselő közül. A szavazást a házelnök kérte maga ellen, azzal indokolva, hogy az utóbbi napokban Klicsko több ízben elégedetlenségének adott hangot a kijevi vezetésnek, köztük a parlament elnökének a tevékenységével kapcsolatban, és felvetette a házelnök leváltásának lehetőségét.

Az Udar frakciója ugyanakkor közölte, hogy nem kezdeményeznek erről szavazást. Turcsinov erre azt válaszolta: azért, hogy ez a kérdés lekerüljön a napirendről, ő kezdeményezi a bizalmi szavazást magával szemben. Ezt követően az Udar egyetlen képviselője sem szavazta meg a házelnök menesztését.

A Legfelsőbb Tanács ugyancsak tegnap fogadta el az állami beszerzések átláthatóbbá tételét szolgáló törvénymódosítást. A kormánykoalíció által benyújtott jogszabálytervezet gyakorlatilag megegyezik azzal a dokumentummal, amelyet az akkor még ellenzéki Batykivscsina, Udar és Szvoboda nyújtott be 2013 februárjában, de amelyet az akkori parlamenti többség még csak szavazásra sem bocsátott. Az állami beszerzések átláthatósága egyébként egyike azon követelményeknek, melyeket az Európai Unió támaszt Ukrajnával szemben az ország európai integrációjának folytatásához. Ugyanakkor az ukrajnai korrupcióellenes harc furcsaságait mutatja, hogy nem kapta meg a szükséges többséget a törvényhozásban az a tervezet, amely lehetővé tette volna az ingatlan-nyilvántartás és tulajdonosi jogok adatainak nyilvánossá tételét.

A fejek hullása a szerdai ülésnapon is folytatódott: a parlament előbb menesztette tisztéből Vaszil Cuskót, a Monopóliumellenes Bizottság elnökét, majd testületileg leváltotta az Ukrán Nemzeti Bank tanácsát, amelynek megbízatása még két hónappal ezelőtt lejárt.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő ma menesztette tisztéből Szergej Kunyicint, állandó krími megbízottját. A hivatalos indoklás szerint a tisztségviselőt „hivatali kötelezettségeinek nem megfelelő ellátásáért” váltották le, a sajtó azonban emlékeztet, hogy az egykori krími kormányfő még március 24-én jelezte lemondási szándékát, mivel „szégyelli magát mindezért” (ami a félszigeten történik). Kunyicin egyúttal élesen bírálta az ukrán hatóságok tétlenségét a krími helyzettel kapcsolatban.

(rada.gov.ua/unian.ua/zn.ua/MTI/Kárpátalja)